Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, možno trochu amatérska otázka ale nejak som nad tým nikdy nerozmýšľal a neviem sa pohnúť. Problém spočíva v tom že neviem aký rezistor mám použiť, čiže neviem odpor. Napr. mám zdroj napätia a žiarovku s údajmi
a
. Keby ich zapojím tak žiarovka sa vypáli, to som už zistil viac krát ;). Takže by som to chcel vyriašiť rezistorom, viem že odpor vypočítam ako podiel napätia a prúdu
. A teraz môj konkrétny problém? S ktorými veličinami mám počítať? so 6V alebo s 2.5V? A prúd mám započítať ten čo je na žiarovke? Ospravedlňujem sa, možno fakt hlúpy dotaz ale potrebujem to a nikdy pred tým ma to nenapadlo. :o)
Edit: ešte ma napadlo či nemám tých 2.5V odčítať od tých 6V, čiže 3.5V..ale fakt si neviem rady..možno tomu ani nechápem tak sa nehnevajte a vysvetlite mi to prosím. Veľmi pekne ďakujem :)
ztrátu napětí 3,5V musíš dosáhnout na tom rezistoru, aby se žárovka nespálila (při sériovém zapojení U=U1+U2)
R=U/I=3,5/0,5=7ohmů
pro kontrolu: odpor žárovky je 2,5/0,5=5
odpor obvodu =5+7
proud který bude dodávat zdroj = U/R=6/12=0,5A .... jak je předepsáno