Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer,
v škole sme v rámci logiky odvodzovali formuly pomocou základných axióm,modus ponens, vetách o obrátenej implikácií... Mali sme napríklad tento príklad:
Prezrel som už celé skriptá, ale stále nerozumiem, čo sa tu vlastne deje. Nenašiel by sa prosím niekto, kto by mi aspoň trochu priblížil jednotlivé kroky v tom riešení ?
Ďakujem za akúkoľvek radu.
Ahoj ↑ MartinF22:,
Aj ked odpises tvoj dokaz, to nestaci.
Vsak, ako mame vediet co povazujete za zakladne axiomy.
( v niektorych knihach sa pouziju tzv Lukasiewicz-ove tri ( nekonecne) zoznamy axiom, no niekedy sa prihodia tri dalsie,.... no nebudem ti vysvetlovat preco, ale tak ci tak nemozeme uhadnut co si vybral vas vyucujuci)
A iste ves, ze napriklad 2: ; 5: dokazetelne priamo z axiom, a napr, 3: pouziva modus ponens ....
Tak ti nemozeme poradit ine citaj, citaj, a este citaj poznamky z tvojich prednasok....
↑ vanok:
Dobrý deň, axiómy sme používali tieto:

Ešte prepisujeme
pomocou implikácie a negácie: 
Problém ale je, že nikdy neviem, ako mám odvodenie začať a čo použiť. Keď som pozeral skriptá, tak už asi po 3-4 krokoch vidím, kde použijú modus ponens/sylogizmus predchádzajúcich krokov, ale sám neviem, kde začať alebo kde mám využiť obrátené implikácie alebo zámenu predpokladov
...
↑ MartinF22:,
To nie je prekvapive, a naviac, casto je viacej moznych dokazov.
No tvoji vyucujuci, chcu len aby si vedel analyzovat ( a komentovat) co sa robi v kazdej étape daneho dokazu.
A iste s prednasok vies ( alebo by si mal) to vediet urobit.
( viac ti nemozem povedat, lebo tvoje skripta som necital).