Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Pokud se předpokládá, že "objevila se rosa" znamená, že se rosný bod (=100% vlhkost při dané teplotě) nacházel někde v intervalu 13 až 20 stupňů, pak musíš zjistit absolutní obsah vody ve 100% vlhkém vzduchu o teplotě 13 stupňů (na to jsou tabulky) a porovnat ho se stejným údajem pro teplotu 20 stupňů (vyjádřit v procentech). Čímž máš dolní hranici možné relativní vlhkosti, horní je samozřejmě 100 %, protože v zadání se neříká při jaké teplotě skutečně ta voda začala kondenzovat (mohlo to být klidně 19.99 stupňů).
Ale reálně rosa vzniká jinak. Při jasné noční obloze se předměty radiací ochladí pod teplotu okolního vzduchu a kondenzuje na nich voda. Samozřejmě v součinnosti s nárustem relativní vlhkosti vzduchu při nočním ochlazení vzduchu. Ovšem z toho se nedá vypočítat nic, je málo údajů :-)
Nejjednodušší podle mě je to odečíst z psychrometrického diagramu.
Pokud tedy předpokládáme, že při 13°C bude mít vzduch vlhkost 100%, tak si na grafu najdeme (tu červenou) čáru, co odpovídá 100% vlhkosti, a na vodorovné ose najdeme teplotu 13°C. Tím zjistíme absolutní obsah vody za daných podmínek - na svislé ose grafu.
Od toho bodu jdeme vodorovně doprava (obsah vody zůstává zachovaný, teplota roste) až dojdeme na 20°C a tam zjistíme, jaké to odpovídá relativní vlhkosti.
Psychrometric chart
Pokud bychom to chtěli počítat - já přesně nevím, jak se to dělá. Kdysi jsem našel popsaný způsob, jak se na ten psychrometrický graf dá vlastně dojít - a myslím, že na to stačí Daltonův princip a vztah pro tlak syté vodní páry v závislosti na teplotě.