Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 02. 2016 13:48

Bondy
Zelenáč
Reputace:   

Koberec - SCIO

Zdravim, potreboval by som pomoc s nasledujucim prikladom:

Koberec s dĺžkou 4 m, šírkou 1 m a hrúbkou 0,8 cm bol zvinutý do role tvaru valca s výškou 1 m (medzi zvinutými vrstvami nie sú žiadne medzery). Polomer (v cm) valcovitej role je najbližšie k číslu?

Napadlo mi, ze by som si mohol vypocitat obvod kruznice najmensieho obvodu zrolovaneho koberca, druheho najmensieho obvodu, z toho urcit diferenciu a zistit si pocet vrstiev pouzitim vzorca pre sucet aritmetickej postupnosti.

Ale pri pocitani mi vysla na konci kvadraticka rovnica a vzhladom k tomu ze pri SCIO skuskach sa nepouzivaju kalkulacky si myslim ze moj postup je nespravny...

Postup pri pocitani je na obrazku.

Za kazdu radu/pomoc budem vdacny.

//forum.matweb.cz/upload3/img/2016-02/03629_IMG_20160203_134329.jpg

• (téma jako vyřešené označil(a) Bondy)

#2 03. 02. 2016 13:54

marnes

Re: Koberec - SCIO

↑ Bondy:
Zkusil bych spíše vypočítat nejdříve objem kvadru (koberce rozvinutého) a pak poloměr válce o stejném objemu a výšce 1 m.

Jo. A na začátku vás zdravím.

#3 03. 02. 2016 14:02

Bondy
Zelenáč
Reputace:   

marnes napsal(a):

↑ Bondy:
Zkusil bych spíše vypočítat nejdříve objem kvadru (koberce rozvinutého) a pak poloměr válce o stejném objemu a výšce 1 m.

Ok, tak toto by mi nenapadlo :D. Diky moc, uz mi to krasne vychadza.

#4 05. 03. 2019 17:45

VojTANOS
Zelenáč
Škola: Průmka
Pozice: Student
Reputace:   

Nějak jsem tu o to zavadil. A jen bych dodal že není potřeba počítat objem. Stačí nám obsah obdelníku 0,8cm * 400cm. A pak už to jen dosadit do vzorce pro obsah kruhu.

Zápatí