Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý deň,
druhý Hilbertov axióm incidencie v Euklidovskom priestore hovorí:
2. Každá priamka obsahuje aspoň dva rôzne body.
Piaty Hilbertov axióm incidencie v Euklidovskom priestore hovorí:
5. Každá rovina obsahuje aspoň jeden bod.
http://www.evlm.stuba.sk/~velichova/Geo … predB1.htm
Mám to chápať tak, že jeden bod sa pokladá za rovinu?
Ďakujem za odpoveď.
Už jsem chtěl napsat, že taková kravina samozřejmě neplatí, ale pak jsem si to trochu prošel a nenašel jsem nic, z čeho by vyplývalo, že smotný bod není rovina. Takže jsem fakt zvědavej, co na to poví někdo kovanější v geometrii.
Ahojte
ja by som to určite nechápal tak že jeden bod sa pokladá za rovinu.
Ostatne, ani tú axiómu 2 nechápeme tak že 2 rôzne body sa pokladajú za priamku.
Mne to príde že tá axióma sa snaží explicitne povedať že nemáme v euklidovskom priestore rovinu,
ktorá neobsahuje žiaden bod, čo je zrejme dôležité pri odvodení ďalších tvrdení z uvedených axióm
aby sme mohli s geometrickými pojmami v E3 "narábať ako sme zvyknutí zo SŠ".
Určenie roviny bodom a vektormi by som do toho neplietol.
Axióma 4 z uvedeného odkazu hovorí, že ak mám 3 nekolineárne body, existuje práve jedna rovina
ktorá ich všetky obsahuje. Ale nehovorí nič o tvrdení v opačnom smere. Pre toto sa mi zdá že potrebujeme axiómu 5,
a hádal by som že je zároveň dostatočné mať (iba) "aspoň 1 bod v rovine" na to aby sme sa dostali kam potrebujeme,
a kebyže ten bod v každej rovine nemáme, tak sa niekde cestou niečo pokazí.
Aspoň tak to pripadá mne, možno sa niekto pridá do debaty ešte.
Během sprchování jsem na to přišel, zachrání nás axiom I8:
Ak dve rôzne roviny majú spoločný jeden bod, majú spoločnú priamku, ktorá týmto bodom prechádza.
Kdyby bod X byl rovina, tak má společný bod s nějakou rovinou XYZ, a musí obsahovat celou přímku, takže nemůže být bod.
Pozdravujem,
Pravepodobne ide o preklep.
Asi by to malo byt
Kazda rovina obsahuje aspon tri body.
Ahoj, pozri sem
https://fr.m.wikisource.org/wiki/Les_Pr … xte_entier
To je preklad Hilbert-ovej knihy z 1900.
Pozor. V texte co mas v odkaze tvoja 5ta axioma nekorsponduje z Hilbertovym textom.
↑ fmfiain:
Skus reverso.
No neviem ci tak mas aj sk ci cz.
Mozno Google ma automaticky preklad. ???
Cau,
Tu mas aj preklad v anglictine
http://www.gutenberg.org/files/17384/17 … c7a0506088
Tento je z 1950.
Pozeral si aj original v nemcine?
Preklad co hladas
Par une droite et un point non situé sur cette droite, et de même par deux droites distinctes ayant un point en commun, il passe toujours un plan et un seul.
Rychly preklad:
Jednou priamkou a bodom ktory nie je na tejto priamke,
a tiez
cez dve priamky majuce spolocny bod
prechadza vzdy prave jedna a len jedna rovina.
( co by si mohol interpretovat aspon jedna a najviac jedna)
A este poznamka.
Inac je mozne, ze Hilbert napisal aj ine verzie pred jeho znamou verziou.
Treba overit, ake referencie su v dokumentoch co si pouzil vyssie.
↑ fmfiain:,
To takto vidis, na co sa podoba praca v historii matematiky .
No ale ja rozumiem oba preklady rovnako.
A pridam este, ze ak sa pozries na vsetki dane axiomy, je jasne, ze Hilbert nehladal napisat minimalny system axiom.
ahojte
že do toho vstupujem, len poznámka
skoršie preklady textu uvádzajú tak ako píše vanok každá rovina obsahuje 3 body, aspoň čo som videl
napriek tomu si nemyslím že ide o preklep
originálny text obsahuje aj axiómy alebo ich časti ktoré prešli rokmi zmenami alebo sa vynechali ako zbytočné,
podobným vývojom mohla prejsť aj uvedená axióma lebo moderné učebné texty napr. na školách v zahraničí
ktoré sú k dispozícii online celkom často používajú verziu s 1 bodom tak ako odkaz v prvom príspevku
pozdravujem
Pozdravujem ↑ jardofpr:,
Ako som poznamenal, ze je dobre vediet, ze oba a axiomaticke systemy su ekvivalentne ( I5 z jednom bodom + I8 da I5 z 3ma bodmi).
No vsak, ak nejaky autor pouzije jednu alebo druhu verziu tak by mal na to upozornit. (Nechajme Cesarovi co je jeho, a Hilbertovy tiez).
Edit.
A skutocne aj v originalnej verzii
https://ia802901.us.archive.org/1/items … lbrich.pdf
najdeme, ze Hilbert v I5 pisal v nej o troch bodoch.
Cize deontologia chce, aby ak niekto pouzije upravenu verziu jeho axiomatiky, tak je povinny na to upozornit.
Dobrý deň,
vedel by mi niekto vysvetliť Teorém 7 paragrafe 4 v tej anglickej verzii?
Ďakujem za odpoveď.
Edit: Už viem. Jedna sa o to, že časť lomenej čiary môže byť vo vnútri polygónu a časť vonku. Odvodil som to z dôsledku toto teorému.
↑ fmfiain:,
Presnejsie, rovina deli priestor na dve casti.
Potom ked mas dva body priestoru alebo su v tom istom podpriestoru a vtedy usecka, co ich spaja nema ziadny bod roviny.
Alebo, ak su v roznych podpriestoroch tak usecka co ich spaja obsahuje bod roviny.
( poznamka, nepripomina ty to nejaku teoremu z analyzy?)
Dobrý deň,
chcel by som sa spýtať ako sa korektne prekladá na strane 10 (16 v pdf) definícia o tak zvanom:
supplementary angles, vertical angles, right angle.
Je to v anglickom preklade Hilbertovských axiómov.
Edit:
Už mi to došlo.
Ešte som sa chcel spýtať na tie "vertical angles". Prečo sa to volá práve vertikálne a nie napríklad horizontálne uhly?
↑ fmfiain:\
Ahoj.
Hilbertovu axiomatiku neznám, nicméně axiomem "Každá rovina obsahuje aspoň jeden bod"
může být míněno, že prázdná množina rovinou není.