Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
mám tady příklad a vůbec mi nesedí ani jeden z výsledků.
Kolik je možnosti vytvořit dva taneční páry z pěti chlapců a sedmi dívek.
A. 252
B. 198
C. 226
D. 180
Podle mě by to mělo být jen 59 (5*7+6*4), ale nechci se zmýlit. Výsledky mi přijdou moc rozdílné.
↑ dbarvik:
Ahoj.
Mame-li vytvorit pary typu muz-zena ( bohuzel to neni v zadani),lze si predstavit tabulku o 7 sloupcich a 5 radcich,coz je 7.5 dvojic,jak jsi asi uvazoval,pripadne vzit 12nad2-5nad2-7nad dvema. Mame- li vybrat z 35 paru 2 pary,lze to provest 35 nad 2 zpusoby.To je ovsem jen jedna z variant vsech predstav.Zadani je absolutne nejednoznacne,neni zde ani,zda jde o jakekoli pary i typu muz-muz,zena-zena,nebo zdazalezi na nejakem poradi,ja napr predpokladala ze nezalezi.
↑ krakonoš:
Tak takhle přesně vypadá zadání testu matiky. Nic víc, a nic míň není specifikováno.
Já to počítal tak, že z 5 chlapců a sedmi dívek mám vybrat jednoduše 4 lidi (2 chlapce a 2 dívky), kteří tvoří 2 páry. Proto jsem počítal že na výběr prvního páru mám 5*7 možností a na výběr druhého páru mám jen 4*6 možností, protože jsem už ten první pár vybral.
↑ dbarvik:
ANO.
Vse zalezi i na tom,jestli i ty dva pary tvori jakysi "par",nebo ne.To musi byt v zadani,mne se ze zadani zdalo,ze ano.Ale to je jen pocit,jak si to kdo predstavi.To by mel rici autor prikladu.
Podle mě by to mělo být jen 59 (5*7+6*4), ale nechci se zmýlit.
Bohužel se mýlíš. Když budeš vybírat smíšené páry, tak ano, první pár je možné vybrat
způsoby.
I druhý pár máš dobře
možností.
Ale ty možnosti se násobí, nikoli sčítají.
a druhá chyba: u těch párů nezáleží na pořadí výběru párů, takže ještě dělíš dvěma.
Takže: dva smíšené páry můžeš vybrat
způsoby.
↑ dbarvik:↑ zdenek1:
Tech 35 nad 2 nejde,to jsem zapomnela,ze jeden clovek nemuze byt soucasne v obou.
Ale pripada mi,ze to co rika Zdenek je pravda,ale kdyz si nakreslim priklad,nezda se mi ta delitelnost 2,tady dochazi ke krizeni dvou skupin,nikoli dvojic ze vsech lidi.
↑ krakonoš:
V prvním výběru vybereš Jeníčka s Mařenkou (jako pár) a v druhém Krasomilu a Miroslava (jako pár)
Jenže při počítání
počítáš všechny páry, takže i Krasomilu s Miroslavem a při
všechny zbývající možné, tedy i Jeníčka s Mařenkou.
Každý pár jsi počítala dvakrát.
A samozřejmě, jde na to jít i přes kombinační čísla
Vyberu 2 holky, vyberu dva kluky a mám
způsobů, jak je zpárovat.
↑ zdenek1:
Ahoj.
Diky za odpoved.Vcera vecer jsem si taky uvedomila ten soucin kombinacnich cisel,a ze pak mam 2 moznosti v te ctverici,ale nevidela jsem tu 1/2 v tom druhem pohledu na vec.Uz to vidim,ta druha vybrana skupina tam je dvakrat.