Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 05. 2009 10:16

blasterr
Zelenáč
Reputace:   

Mutabilita

Víte někdo, zda existuje rozdíl mezi mutabilitou a varibabilitou, případně jaký. Moc děkuji.

#2 29. 05. 2009 13:14

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Mutabilita

↑ blasterr:

Opět polopaticky - variabilitu si představuji tak, že mám nějaký soubor, každý prvek souboru má určitý znak, podle kterého posuzuji, jak moc se jednotlivé prvky liší. Proto používam "míru variability" - čím hodnotím shodnost - odlišnost prvků v souboru.

Více jasné je, pokud je znak vyjádřen číselně - například "tělesná výška studentů oboru Aplikovaná statistika". Míru variability posoudím pomocí rozptylu, směrodatné odchylky...

Pokud znak není číselný, ale pouze "slovní" - například "oblibená kniha pravidelných návštěvníků tohoto fora" - pak se použije jako míra variability "mutabilita" - vzorec asi máš (obsahuje n... - tedy počty osob s konkrétním sdělením o oblibené knize).

Stačí takto?

#3 29. 05. 2009 13:29 — Editoval jendula11 (29. 05. 2009 13:29)

jendula11
Reputace:   

Re: Mutabilita

S těmito dvěma pojmy jsem se setkal ve statistice a formuloval bych to asi takto:

Variabilita udává kolísání neboli rozptýlení hodnot kolem nějakého středu(např. kolem střední hodnoty), udávájí ji charakteristiky variability  (variační rozpětí, kvantilová rozpětí, kvantilové odchylky, průměrné absolutní odchylky, rozptyl, směrodatná odchylka, variační koeficient )

Mutabilita: udává podíl dvojic jednotek s různou obměnou z celkového počtu všech možných dvojic jednotek lze ji vyjádřit v % platí:
$M = \frac{n^2-\sum_{i=1}^{k}n_i^2 }{n(n-1)}, M\in<0,1>$
Snad jsem se trefil do toho co bylo cílem otázky.

Zápatí