Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ blasterr:
Opět polopaticky - variabilitu si představuji tak, že mám nějaký soubor, každý prvek souboru má určitý znak, podle kterého posuzuji, jak moc se jednotlivé prvky liší. Proto používam "míru variability" - čím hodnotím shodnost - odlišnost prvků v souboru.
Více jasné je, pokud je znak vyjádřen číselně - například "tělesná výška studentů oboru Aplikovaná statistika". Míru variability posoudím pomocí rozptylu, směrodatné odchylky...
Pokud znak není číselný, ale pouze "slovní" - například "oblibená kniha pravidelných návštěvníků tohoto fora" - pak se použije jako míra variability "mutabilita" - vzorec asi máš (obsahuje n... - tedy počty osob s konkrétním sdělením o oblibené knize).
Stačí takto?
S těmito dvěma pojmy jsem se setkal ve statistice a formuloval bych to asi takto:
Variabilita udává kolísání neboli rozptýlení hodnot kolem nějakého středu(např. kolem střední hodnoty), udávájí ji charakteristiky variability (variační rozpětí, kvantilová rozpětí, kvantilové odchylky, průměrné absolutní odchylky, rozptyl, směrodatná odchylka, variační koeficient )
Mutabilita: udává podíl dvojic jednotek s různou obměnou z celkového počtu všech možných dvojic jednotek lze ji vyjádřit v % platí:
Snad jsem se trefil do toho co bylo cílem otázky.