Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer,
ulohu měl kamarád v testu, takže nevím zda je zadání 100%.
Máme šachovnici 64 políček, jaka je pravděpodobnost, že z náhodně 3 vybraných budou 2 stejné barvy ?
Počítal bych jako ((32/64) * (31/63) * (32/62)) u posledního čísla 32/62, protože mi zmizeli 2, ale na tom třetím políčku je jiná barva, která tam pořád má stale 32 políček. To celé bych vynásobil 6, protože mám 6 kombinací, kdy může tato situace nastat (B,B,Č), (Č,B,B), (BČB), (Č,Č,B) (B,Č,Č) (ČBČ).
Výjde to něco okolo 76%, jsou to vlastně úplně všechny kombinace krom (B,B,B) a (Č,Č,Č).
Můj dotaz je, zda postupuji dobře. Děkuji.
↑ JProssv:
A nebudou nahodou mezi trema vybranyma polickama vzdycky aspon dve policka stejne barvy? :D
Co kdyby se na to šlo z druhé strany, tj. jaká je pravděpodobnost toho, že budou všechny 3 stejná (protože jiná možnost už tam není).
Celkový počet, jak zvolit 3 políčka je 64*63*62, a 3 stejná by mělo být 32*31*30 a ještě krát 2, protože mohou být buď všechna černá, nebo všechna bílá. Což tedy je 0.238, 23.8%, takže těch ostatních variant je 76.2%
Ale je to bez záruky...