Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřeboval bych pomoci s jedním příkladem, se kterým se nevím rady.
Otvorem v kruhovém disku je vedeno vlákno o délce 80cm, na jehož koncích jsou 2 kuličky o stejných hmotnostech. S jakou frekfencí má kulička na desku obíhat po kružnici ve vodorovné rovině, aby vzdálenost obou kuliček od otvoru byla stejná.
Výsledek by měl být f=0,32 Hz
Děkuji moc :)
↑ DugHaster:
Zdravím. Obrázek by k tomu nebyl? Zřejmě mám malou představivost.
Z tohodle zadání taky netuším...
Co jste probírali před tím?
Napadlo mě, že by nebylo od věci, založit tu někde galerii "obzvlášť kvalitně zadaných úloh". Už jsem tu vhodných exponátů potkal dost. Kdyby se pak dělala anketa, která úloha je nejlepší, ta dnešní by se asi dostala mezi favority:-)
Jedno z možných řešení (toho, co zadání znamená) by mohlo být, že ta deska je vodorovně, jedna kulička se kotálí po horní straně desky na tom vlákně (po kruhové dráze kolem středu) a druhá visí na zbytku vlákna dolů.
↑ edison:
Ten disk je jen jako pracovní stůl, tj. dostatečně velký na to, aby se po něm mohla kutálet ta kulička bez nějakých omezení (a dost malý na to, aby se dal někam odnést...)
Ten disk je asi jen na zmatení nepřítele...
Frekvence kulicky vubec nema vliv na to, jaky je pomer tech vzdalenosti. Ma pouze vliv na to, jak se ten pomer bude s casem menit. Klidne ta frekvence muze byt 0.