Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
zdravim potreboval by som pomoct s par teoretickymi otazkami:
1: urcte tvar koeficientov cos. radu f-cie y=x^3 na intervale <0,3)
2:urcte tvar partikularneho riesenia difer.r. s konstantnym koef s pravou stranou f(x)=(x^2+3)e^3*x,ak jej char rovnica ma korene -2,1,1
a este tieto otazky:
velmi pekne dakujem ochotnym
↑ tyfusxy:
1. pravidla - to znamená alespoň pokus o vlastní nápad
2. V čem je teoretičnost otázek?
jsou to základní prakticky zvladnuté předpoklady tak pro Analýzu 2 (tipuji)
pokud z tohoto tématu
žádný vhodný odkaz nenajdeš, tak relativně polopaticky je to uvedeno třeba zde: http://web.tuke.sk/fei-km/index.php?page=ma2
Já teď mám jiné plány, ale pokud k veceru se objeví nějaké vlastní nápady, tak se zapojim, pokud někdo z kolegu se toho altruisticky neujme dřiv.
↑ ttopi:
to si nemyslim - pokud jsou 1. meze f(x), tak se v "1. kroku" integruje po dy.
Ale fakt teď mám něco jiného (ani ne tak na práci, ale v plánu), promiň. OK?
↑ jelena:
Preji pekny den, taky myslim, ze kdyz jsou u integralu i meze, tak rozhoduje poradi ve kterem jsou napsany diferencialy. Jinak by byl chaos v integralech, ktere se pocitaji pres obdelnik.
Preciznejsi dokonce zapisuji dvojnasobny integral se zavorkama, nejak takto![kopírovat do textarea $\int_0^3 \left[\int_{-1}^{1} x \,\text{d}x\right]\,\text{d}y $](/mathtex/19/19ae53eb9415e8670782d1afac550ad6.gif)
↑ tyfusxy:
"otazka 5. dvojdielny hyperboloid" - souhlasím.
↑ kaja(z_hajovny):↑ ttopi:
Zdravím vás a děkuji za reakce. Já jsem ten integrál videla takto:
,
tak jsem to zřejme videla nespravně (ale nevím, proč nesprávně - Rektorys mi nějakou přesvědčivou odpověď nenabidl, třeba se vám to podaří lépe, děkuji), za nespravne vidění se omlouvám.
------
"danný" - ?
↑ tyfusxy:
5. Jedná se o dvoudílný hyperboloid s vrcholy v bodech V_1=[0,0,1] a V_2=[0,0,-1]. Načrtneš si jistě sám.
↑ jelena:
Taky Vas zdravim, ja to vidim takto
... dvojny integral pres mnozinu M, dva hadi jsou jeden symbol a maji spolecny dolni index M, diferenciay se pisou podle abecedy
.... dvojnasobny integral, kazdy had je samostatny, ma svoje meze a svuj diferencial, ve fyzice jsme tohle chapali vzdy tak, ze ted uz poradi diferencialu rozhoduje a prvni diferencial se vztahuje k druhemu hadovi - je to vpodstate zalozeno na predstave, ze pisatel byl liny tam delat zavorky tak, jak je pisete vyse, nebo jak je pise Rektorys. Dalsi oznaceni ktere doporucuje Rektorys
jsem u fyziku moc casto nevidel, asi proto, ze by se to zase mohlo plest se soucinem dvou integralu.
Jinak bych rekl, ze tohle je takovy ten pripad, ze se to jinak pise v Brne, jinak v Praze, jinak v Odese a jinak v Montrealu a zalezi na oznaceni, ktere zavede vyucujici. Takze to zadani mozna bylo (v kontextu toho, jake si zavedli oznaceni) korektni, tezko soudit bez dalsich informaci.
↑ kaja(z_hajovny):
Zdravím Vás a děkuji za pozornost k problému (který jsem původně vůběc nepovažovala za teoretický) - tak ho označíme za "formální" (neb "co já a teorie?").
Bartsch to řeší úplně jednoduše: po obsahu obrazce nad oblasti ... uvádí: 
asi proto Marian vždy doplní, že Bartsche nemá rad.
Já bych tomu zadání tedy rozuměla tak, že bez významného ohledu na dxdy se zaměřím, zda je v mezich zadána g(x) nebo g(y) a provedu záměnu pořadí. Je možné?
Otázku 5 máme potvrzenou dokonce v obou jazykových variantech :-)
↑ tyfusxy: - podařilo se něco vykoumat ze stujních materiálů?
-------------------------
OT 1: stanovisku Odessy bych důvěřovala nejvíc :-)
OT 2 (для нашего уважаемого Модератора), který prohlásil, že v některých tématech je velký nepořádek.
К делающему уроки сыну подходит отец, гладит сына по голове:
- Старайся, сынок, крючки пиши аккуратнее.
- Это не крючки, папа! Это интегралы!!
tyfusxy napsal(a):
nie praveze ten dvojny integral tu zamenu som nemohol nikde v skriptach najst dakujem vam vsetkym
Dovolil bych si upozornit, ze zatim se jenom mluvilo o tom, jak je ten dvojny integral mysleny. Zameni poradi integrace sem jeste nikdo nenapsal.