Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
potřebuji poradit s asi jednoduchym příkladem. Určitě jsme to brali kdysi na škole, bohužel, jsem už dlouho pryč a trochu zapomínám...:-/
Mám odporový můstek a nemohu změřit jednotlivé odpory zvlášť, pouze dohromady v můstku. Mezi svorkama jsem naměřil hodnoty - viz obrázek. Potřebuji na základě tohoto měření vypočítat hodnotu jednotlivých odporů.
Obrázek je zde: 
Má tento problém řešení?
Děkuji za rady, přeji pěkný den.

Napadá ma drevorubačská metóda, známa tiež ako metóda hrubej sily.
Spočíva v tom, že pre každú nameranú hodnotu svorkového odporu si na základe tvojej schémy a pomocou pravidiel o sériovom a paralelnom zapojení odporov zostavíš vzťah/výraz, v ktorom budú vystupovať odpory R_1 až R_4 ako neznáme parametre.
Dostaneš tak 6 rovníc o štyroch neznámych R_1 až R_4, ktoré sa ti však zredukujú na 4 rovnice, keďže niektoré hodnoty svorkových odporov sa ti rovnajú a ich výrazy teda môžeš dať do rovnosti.
No a potom to bude len o riešení sústavy rovníc...
Já bych navrhoval toto (ale nezkoušel jsem, jestli se to také nakonec nezkomplikuje):
1) Svorku "1" pro začástek ignorovat, a odpory R1 a R2 složit do jednoho, R12. Tím z toho dostaneme 3 odpory v trojůhelníku
2) Poté to nahradit třemi odpory "do hvězdy". Zatím nic nepočítáme, jen si to přemalujeme, střed hvězdy označíme třeba X a jednotlivé odpory R2X, R3X, R4X.
3) Pro odpory do hvězdy nám vyjdou jednoduché rovnice, tvaru
R32 = R3X + R2X
R34 = R3X + R4X
R42 = R4X + R2X
Tohle by neměl být problém vyřešit, je to dost jednoduché.
4) Nyní musíme provést tu transfiguraci hvězda - trojúhelník. To je sice trochu práce, ale je to jen dosazování do vzorce, není to žádné řešení rovnic. Z odporů R2X, R3X a R4X vypočteme tedy R3, R4 a R12.
5) Dál je to na zvážení. Můžeme buď celý proces zopakovat, jen místo R1 a R2 složit dohromady R3 a R4. Ale je možné, že když už R3 a R4 a R12 známe, tak by to mohlo jít i jednodušeji a přímo. To nevím.
Zdravím,
dle řešitele to nebude přesné řešení:
Pokud budeme předpokládat, že
a
,
pak nám stačí pouze:
a
pro jednoznačné řešení

↑ MichalAld:
Hm, to je pravda, vtedy keď som písal svoj návrh riešenia ma to nenapadlo...
Ono to zrejme vyplynie z redukcie počtu tých rovníc, ale keď si to človek uvedomí ešte skôr, tak potom nemusí toľko písať a počítať :-)