Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 04. 2019 10:00

Booback
Reputace:   

Přenosová funkce - diferenciální rovnice - správnost

Ahoj, tak jsem vytvořila přenosovou funkci na základě diferenciální rovnice, kterou jsem měla taky odvodit. Vykreslila jsem si jak amplitudovou, tak i fázovou charakteristiku přenosové funkce, ale nějak nevím, jak si mám ověřit, že jsem diferenciální rovnici odvodila správně, tudíž jestli je i výsledek správný..

Dokáže mi někdo poradit, prosím?

• (téma jako vyřešené označil(a) Booback)

#2 01. 04. 2019 10:54

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Přenosová funkce - diferenciální rovnice - správnost

↑ Booback:

nevím, jak si mám ověřit, že jsem diferenciální rovnici odvodila správně

Ahoj. A jak to máme ověřit my ?  :-)

#3 01. 04. 2019 11:17

Booback
Reputace:   

↑ Rumburak: Ahoj, chtěla jsem vědět, jestli je nějaký obecný postup, který se na ověření správnosti takových rovnicí používá.

#4 01. 04. 2019 12:30

MichalAld
Moderátor
Reputace:   127 

Né, žádný obecný postup na ověření správnosti řešení neznámého zadání neexistuje...

Pokud napíšeš tu dif. rovnici co jsi odvodila, i zadání, ze kterého jsi měla vyjít, bude to možné aspoň zkontrolovat.
Ideální by ovšem bylo sem napsat rovnou i postup, jakým jsi to prováděla.

My tady obecně nejsme od toho, abychom za někoho dělali jeho práci, my jen pomáháme...

#5 01. 04. 2019 13:09

Booback
Reputace:   

↑ MichalAld: Proto jsem se ptala jen na obecné řešení, jestli je nějaký ustálený postup nebo způsob ověření...

a nevšimla jsem si, že bych někde psala, že chci ať za mě někdo něco vyřeší.

Díky za odpověď.

#6 01. 04. 2019 16:04

MichalAld
Moderátor
Reputace:   127 

Jenže ty jsi ani nenaznačila, z čeho máš tu diferenciální rovnici odvodit.

Existuje kupa možností, jak takovou rovnici vytvořit. Obecně se to kontroluje dost těžko, jestli je rovnice správná. Jednodušší je většinou ověřit, jestli je správný ten postup, jak se na ni přišlo.

Pokud se rovnice odvozuje z nějakých fyzikálních principů - jako třeba z Newtonova zákona a nějakého předpisu pro sílu - no podle mě žádný rozumný způsob, jak to zkontrolovat není. Krom toho, že už to udělali nějací "lepší" lidé před námi, takže můžeme porovnat náš výsledek s tím, k čemu došli oni.

Pak existují také nějaké kontroly, jak by rovnice vypadat neměla. Pokud například vyjde rovnice s nestabilním chováním (jako že její řešení v čase utíká do nekonečna) a má popisovat nějaký "normální" fyzikální systém, nejspíš máme něco špatně.

Ale že by existoval nějaký zázračný a jednoduchý způsob kontroly toho, že jsme něco odvodili správně, to si nemyslím.

#7 03. 04. 2019 10:36

Booback
Reputace:   

↑ MichalAld:

Děkuji za tuhle odpověď. Já nejsem matematik ani fyzik a nikdy nebudu, proto jsem se na tohle ptala.

V mé práci jsem potřebovala odvodit diferenciální rovnici pro reproduktor - elektrodynamický měnič tak, abych mohla vytvořit přenosovou funkci. Nikdy předtím jsem nic takového nedělala, takže se omlouvám za asi tak hloupou otázku jako je nějaké ověření.

Nicméně vypadá to, že jsem to podle vedoucího práce odvodila správně.

Takže ještě jednou děkuji za odpověď, více to asi momentálně nemá smysl řešit, myslím, že je to docela složité a bylo by to tady na několik stránek.

Pěkný den :)

Zápatí