Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 10. 2010 20:19

Mikulas
Místo: Plzeň
Reputace:   

Příklad Richarda Feynmana

Dobrý den,
čtu knihu o Richardu Feynmanovi, jmenuje se To snad nemyslíte vážně a napsal ji Ralph Leighton. Narazil jsem v ní na příklad, který údajně vymyslel Feynman někdy v době, kdy studoval střední školu.
Máte stožár, z jehož vrcholku visí dolů lano. Když držíte lano svisle, je o jednu stopu delší než stožár, když ho napnete, končí pět stop od paty stožáru. Jak vysoký je stožár?
Úloha mi nepřijde nijak zvlášť složitá, vyřešil jsem ji za chvilku. Líbí se mi ale princip, na kterém je založená, totiž že je udán vlastně rozdíl dvou stran.

Všichni lidé jsou blázni, jenom já jsem letadlo.

• (téma jako vyřešené označil(a) Dana1)

#2 04. 10. 2010 12:46

pietro
Reputace:   187 

Re: Příklad Richarda Feynmana

↑ Mikulas: Ahoj, celkom súhlasím, je to krásna klasika, nemusíme sa vyšplhať na stĺp len zo zeme a dvoch údajov vieme výšku. A na tom asi pracovali generácie geodetov, geometrov, aby vymysleli vzorce pre vzťahy trojuholníka. Tam tiež bez toho, že by sme sa dotkli cieľa, vieme určiť jeho vzdialenosť .

#3 01. 04. 2019 17:40

Susanna
Reputace:   

Re: Příklad Richarda Feynmana

Hezky den i kdyz je toto forum uz starsi mela bych dotaz ke knizce “snad ti nedelaji starost cizi nazory”. Feynman tam pise o serii knizek “aritmetika v praxi”, “algebra v praxi” atd. Nevite jestli tyto knizky jeste existuji a kdyz ne nevite o necem co by jim bylo podobne?dekuji

Zápatí