Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
dobry den. jako pripravu na zkousku mame priklad
Najděte přímku p procházející počátkem souřadnic a d € R tak, aby obsah roviny mezi přímkou p, osou Ox, funkcí
f(x)= 1/x a primkou x=d byl roven 5/2.
bohuzel jsem uplne v lese. a vubec netusim co mam pocitat. mohl by me nekdo prosim nasmerovat. popripade ukazat postup? dekuji

Ako prvé by som si urobil náčrt danej situácie, napriek tomu, že mám niektoré hodnoty zadané formou parametrov.
Priamka prechádzajúca počiatkom súradnicovej sústavy má vzorec y=k*x, kde k je smernica.
Priamka x=d je priamka rovnobežná s osou y a prechádzajúca bodom [d;0].
Zkoušela jsem to vyřešit a natočila jsem video s řešením. Podle mě je možno více řešení dvojic k,d, ale na konci videa jsem vybrala jen jedno. Doufám, že pomůže a že jsem neudělala chybu. :-)
https://www.youtube.com/watch?v=kogVDHK … e=youtu.be

↑ knedlicek:
Integrál z 1/x je ln x, nie log x.
Inak správne, riešení bude samozrejme viac, ale keďže parameter d nie je zvolený jednoznačne (až na obmedzujúce podmienky, ktoré vyplývajú z postupu riešenia), bude aj hľadaná priamka resp. jej smernica vyjadrená ako funkcia d.