Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
Mám zjistit, jestli je možná aby se součet n členů geometrické posloupnosti, jejíž žádný člen není nula, rovnal nule.
Zkoušela jsem použít vzorec pro součet n členů. Nicméně z celé té rovnice mi vyšlo že n=0, což moc nedává smysl - že součet 0 členů jakékoli posloupnosti se rovná 0, je až příliš evidentní...
Ta posloupnost, u které to platí, by měla být aˇn= (-1)^n. Nicméně nemůžu přijít na to, jak se k tomu předpisu dostat jinak než odhadem a metodou pokus-omyl....
Vážne pre nulový súčet prvých n členov GP vyplýva len jedno riešenie, a síce n=0? Skús sa nad vzťahom, ktorý si úpravami dostala, ešte trochu zamyslieť...
No.... Pro q jiné než jedna je součtový vzore: s=a1* (((q^n) -1)/(q-1)). s=0. Ze součinového tvaru vyplývá že buď a1=0 (což je zadáním vyloučeno), anebo ten zlomek = 0. Tedy jeho čitatel=0, a a když q^n=1. n je tedy nula, nebo by to mohla být teoreticky +-1, ale to by pak q muselo být 1, a to není, bo jmenovatel zlomku....
Pro q=1 je vzorec s=a1*n, takže buď a1=0 (nemůže, bo zadání) nebo n=0. A došla jsem tam kde jsem byla celou dobu...
Zrejme treba naznačiť viac...skús si teda miesto toho predstaviť, že kvocient GP je premenná a vlastne riešiš rovnicu pre n prirodzené a väčšie ako 1.
Ahoj ↑ Ferdish:,
Poznamka.
Ked pises
Odpoveďou na otázku teda je: áno, je možné aby súčin prvých n členov GP bol rovný nule za predpokladu, že n je párne a súčasne kvocient GP q=-1.
To si iste chcel napisat
Odpoveďou na otázku teda je: áno, je možné aby súčet prvých n členov GP bol rovný nule za predpokladu, že n je párne a súčasne kvocient GP q=-1.