Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 01. 2019 23:02

zipsk1
Zelenáč
Reputace:   

Pravdepodobnost a Statistika

//forum.matweb.cz/upload3/img/2019-01/79965_program1.png

potrebujem pomoct s vypocitanim pravdepodobnosti a statistiky dvoch polovnikov čo strielali na terč.

Vstup zadávam z textového dokumentu.Pre každého polovnika som zadal 30 striel, kde vlastne jedna strela na terč je vyhodnotená od 0 až po 10 , kde 0 = netrafil , 1 = trefa s najmenšim počtom bodov, 10 trefa s najväčším počtom bodov. Následne tam mám vypočitanu Sumu strel a počet striel pre každého polovnika. Potom tam mám vypočítane stredné hodnoty, ktoré som vypočital =>  ((1/ počet striel) * (suma striel))

Treba porovnať obi dvoch polovnikov a určit, ktorý z nich strielal lepšie na zaklade hladiny vyznamnosti 5%.

Neviem aký vzorec mám použiť, pokial by mi vedel niekto pomôcť a podelil sa o svoje vedomosti , bol by som veľmi vďačný.

(potrebujem poradiť iba s výpočtami, nie s programom. Aby si niekto nahodou nemyslel, že požadujem vyslovene kód)

Ďakujem za odpovede

#2 13. 04. 2019 16:51

byk7
InQuisitor
Reputace:   221 

Re: Pravdepodobnost a Statistika

Podívej se na Příklad 6.6 tady (str. 86/105 podle číslování pdf).
https://is.muni.cz/el/sci/jaro2019/M412 … 2_text.pdf
Prvně zjistíš jestli se rozptyly příliš neliší a pokud se skutečně neliší, můžeš testovat, jestli se liší střední hodnoty s využitím studentova t-rozdělení.

Příspěvky psané červenou barvou jsou moderátorské, šedá je offtopic.

Zápatí