Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

potrebujem pomoct s vypocitanim pravdepodobnosti a statistiky dvoch polovnikov čo strielali na terč.
Vstup zadávam z textového dokumentu.Pre každého polovnika som zadal 30 striel, kde vlastne jedna strela na terč je vyhodnotená od 0 až po 10 , kde 0 = netrafil , 1 = trefa s najmenšim počtom bodov, 10 trefa s najväčším počtom bodov. Následne tam mám vypočitanu Sumu strel a počet striel pre každého polovnika. Potom tam mám vypočítane stredné hodnoty, ktoré som vypočital => ((1/ počet striel) * (suma striel))
Treba porovnať obi dvoch polovnikov a určit, ktorý z nich strielal lepšie na zaklade hladiny vyznamnosti 5%.
Neviem aký vzorec mám použiť, pokial by mi vedel niekto pomôcť a podelil sa o svoje vedomosti , bol by som veľmi vďačný.
(potrebujem poradiť iba s výpočtami, nie s programom. Aby si niekto nahodou nemyslel, že požadujem vyslovene kód)
Ďakujem za odpovede
Podívej se na Příklad 6.6 tady (str. 86/105 podle číslování pdf).
https://is.muni.cz/el/sci/jaro2019/M412 … 2_text.pdf
Prvně zjistíš jestli se rozptyly příliš neliší a pokud se skutečně neliší, můžeš testovat, jestli se liší střední hodnoty s využitím studentova t-rozdělení.