Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 04. 2019 19:49

Lishak
Zelenáč
Reputace:   

Přepočet škály na škálu jinou

Dobrý den,

dostala jsem úkol přepočítat škálu 1 až 5 (1= nejméně, 5= nejvíce) na škálu 1 - 10 (1= nejméně, 10 = nejvíce). V dotazníkovém šetření pak totiž vychází různé průměrné hodnoty, které je třeba převést na desítkovou škálu pro další srovnání s jinými šetřeními.

Nejsem příliš dobrý počtář, tak jsem si nakreslila jednotlivé body obou škal, z mého nákresu mi vyšlo, že "prostor" mezi jednotlivými body, který potřebuju rozdělit je u pětkové škály 4 a u desítkové 9.

Pro ilustraci: 1 - 2 - 3 - 4 - 5      1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10

Takže mě napadlo udělat 9/4 a z toho vyšlo 2,25. Tak jsem si vypsala hezky pod sebe a k tomu načítávala:

1 bod škály =                         1
2 bod škály = 1+ 25          =   3,25
3 bod škály = 3,25 + 2,25  =   5,5
4 bod škály = 5,5 + 2,25   =    7,75
5 bod škály = 7,75 + 2,25 =    10

Jenžže pak jsem nevěděla jak pokačovat, takže jsem vyštrachala někde vzorec na přepočet jiné škály a metodou pokus omyl, jsem dosazovala až vypadl vzorec: = 2,25 * hodnota pětihvězdičkové škály - 1,25.

Kontrolním výpočtem se mi (snad) potvrdilo, že to je správná cesta. Jenže já bych ráda vzorci i rozuměla. Chápu část 2,25 * hodnota škály, ale už nevím, proč je tam ta -1,25.

Byl by tu někdo ochotný mi to vysvětlit? Ráda bych chápala logiku výpočtu pro případ, že bych ještě někdy něco takového potřebovala. A zda vůbec byla moje počáteční úvaha s "přerozdělováním" správná a nebo jsem měla jen štěstí.

Moc děkuji!
L.

• (téma jako vyřešené označil(a) byk7)

#2 17. 04. 2019 20:37

LukasM
Reputace:   193 

Re: Přepočet škály na škálu jinou

↑ Lishak:
Právě jsi objevila přímou úměrnost. Pomůže ti, když tvůj vzorec $B=\frac{9}{4}A-\frac{5}{4}$ upravím na $B=\frac{9}{4}(A-1)+1$? Z toho to možná bude vidět líp.

Klíč je v tom, že těch $\frac{9}{4}$ ti krásně přepočítává velikost jednoho bodu na jedné stupnici na tu druhou, ale ty navíc chceš ztotožnit bod A=1 s bodem B=1, což samotná přímá úměrnost neumí. Ta vždy namapuje nulu na nulu a proto tam musí být ten offset. Zkus si do grafu vynést na jednu osu A, na druhou B (osy nech začínat na nule) a nakresli si tam body, které si mají odpovídat. Pak ti to určitě dojde.

#3 18. 04. 2019 18:05

Lishak
Zelenáč
Reputace:   

Re: Přepočet škály na škálu jinou

↑ LukasM:

Děkuju moc! Po nakreslení grafu mi to bylo opravdu hned jasné!

Zápatí