Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 04. 2019 19:28

DommCca
Zelenáč
Škola: Vlastov
Pozice: student
Reputace:   

Lineární rovnice s absolutní hodnotou

Ahoj, chtěl bych si jen ověřit mé tvrzení nebo myšlenku :D. Spíše se jedná o dotaz na základě jedno příkladu, zda může u rovnic vyjít jako výsledek interval.

Mám rovnici s absoultni hodnotou z jedné sbírky úloh pro SOŠ řešená v R:

|x+1| + |x-2| = 3

Jako správný výsledek jsou uvedena čísla -1 a 2, resp. množina x € {-1 ; 2}.

Nicméně když jsem to spočítal vyšel mi uzavřený interval <-1 ; 2>. Moc mi to nedalo do hlavy, když mi doteď u rovnic nevyšel žádný interval jako výsledek, ale když jsem zkusil pár čísel z intervalu, tak rovnice se vždy rovnala.

Takže je to možné, aby u rovnice vyšel jako výsledek interval nebo intervaly vycházejí jen u nerovnic a já opět udělal někde nesmyslnou početní chybu ?

• (téma jako vyřešené označil(a) DommCca)

#2 21. 04. 2019 20:33

krakonoš
Reputace:   34 

Re: Lineární rovnice s absolutní hodnotou

↑ DommCca:
Ahoj.
Na tomto intervalu se pri odstraneni absolutni hodnoty x odectou,takze rovnici vyhovuje jakekoli x z tohoto intervalu .( dostavas zde x plus 1-x plus 2 rovno 3)

tg(x) je funkcí života.Jednou jsi nahoře🗽, podruhé zas dole 🗿.

#3 21. 04. 2019 21:19 — Editoval gadgetka (21. 04. 2019 21:31)

gadgetka
Škola: Gymnázium Nové Město na Moravě (1985)
Pozice: maminka
Reputace:   462 

Re: Lineární rovnice s absolutní hodnotou

Ahoj, když i u rovnice vyjde nekonečně mnoho řešení (a jejím definičním oborem je R) taky jde o interval, a sice $(-\infty , \infty)$, a protože ti vyšlo nekonečně mnoho řešení v intervalu (definičním oboru) $\langle -1; 2\rangle$, řešením je právě tento interval, jak už ti píše i krakonoš. :)

Nejsem učitelka, proto matematiku neučím, ale přímo ji řeším...

Zápatí