Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
mam takovy jednoduchy priklad ale nevim si rady s jeho vypoctem. kdyz ale logicky uvazuju tak k vysledku dojdu, ale co kdyz v testu dostanu podobny priklad ke uz logika nepomuze? dokazal by mi nekdo vysvetlit jak tedy matematicky resit toto?:
Množinu všech lineárních kombinací vektorů u= (2, 1), v= (−4,−2) tvoří:
a vysledek je: všechny násobky vektoru u
↑ antiS:
Vektory u,v sú lineárne závislé. To znamená, že v priestore
akoby ležia na jednej priamke, respektíve sú rovnobežné. Alebo podľa definície jeden je násobkom druhého. Násobok je v tomto prípade zrejmý, pretože
Keď tieto vektory umiestniš do počiatku súradnicového systému, oba idú opačným smerom, ale oba ležia na jednej priamke. Ich lineárnou kombináciou je nejaký vektor w
Teda ich lineárna kombinácia je násobok vektora u. Podobne možno ukázať, že sú to tiež násobky vektora v.
jo tak :) dekuji za radu.
jeste mala poznamka, ten test, ktery budeme psat je predevsim na "matice"... kazdy priklad v testu se resi pomoci matic... da se resit i toto? nevim jestli je me uvazovani spravne, ale resil jsem to takto:
1. napsal jsem si matici ktera obsahovala oba vektory:
2 1
-4 -2
2. vidim ze vektory jsou linearlne zavisle, tedy muzu jeden radek vyskrnout a zbyde mi v matici pouze:
2 1
reseni je tedy "všechny násobky vektoru u"
..................
je ma uvaha spravna? je toto reseni pomoci matice spravne??
pote jsem mel potiz zase s jednim primitivnim priklade a to na bazi vektoru...
zadani: Kterým z následujících vektorů musíme doplnit skupinu tří vektorů <(1, 0,−2), (2, 4, 8), (3, 4, 6)>, abychom získali bázi vektorového prostoru R3 ?
mozne odpovedi:
a) (−2, 0, 4)
b) (1, 0, 0)
c) (1, 4, 10)
d) (0, 5, 9)
e) bázi nezískáme ani jednou z uvedených možností (spravne reseni!)
resil jsem to nasledovne:
1. napisi si matici, s vektory, tedy:
1 0 -2
2 4 8
3 4 6
2. upravuju... --> II. radek - 2xI.radek
1 0 -2
0 4 12
3 4 6
3. upravuju... --> III. radek - 3xI.radek
1 0 -2
0 4 12
0 4 12
4. II. a III. radek jsou linearne zavisle, jeden tedy muzu odstranit a zbyde:
1 0 -2
0 4 12
no a tady jsem skoncil... mam takovouto matici ale nevim si rady s vysledkem... kdyby v moznostech byl spravny vysledek ja bych ho nepoznal, jak jej tedy mam poznat a zjistit z tohoto posledniho kroku spravne reseni? jaky vektor tedy musim doplnit abychom dostali tu bazi R3.
dokaze pomoct jeste nekdo s timto prosim?