Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 05. 2009 13:54

antiS
Reputace:   
Web

mnozina vektoru

mam takovy jednoduchy priklad ale nevim si rady s jeho vypoctem. kdyz ale logicky uvazuju tak k vysledku dojdu, ale co kdyz v testu dostanu podobny priklad ke uz logika nepomuze? dokazal by mi nekdo vysvetlit jak tedy matematicky resit toto?:
Množinu všech lineárních kombinací vektorů u= (2, 1), v= (−4,−2) tvoří:
a vysledek je: všechny násobky vektoru u

:)

#2 30. 05. 2009 14:22

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

Re: mnozina vektoru

↑ antiS:
Vektory u,v sú lineárne závislé. To znamená, že v priestore $\mathbb{R}^2$ akoby ležia na jednej priamke, respektíve sú rovnobežné. Alebo podľa definície jeden je násobkom druhého. Násobok je v tomto prípade zrejmý, pretože
$-2\cdot\vec{u}=\vec{v}$
Keď tieto vektory umiestniš do počiatku súradnicového systému, oba idú opačným smerom, ale oba ležia na jednej priamke. Ich lineárnou kombináciou je nejaký vektor w
$\vec{w}=c_1\cdot\vec{u}+c_2\cdot\vec{v}=c_1\cdot\vec{u}-2\cdot c_2\cdot\vec{u}=(c_1-2\cdot c_2)\cdot\vec{u}=\alpha\cdot\vec{u}$
Teda ich lineárna kombinácia je násobok vektora u. Podobne možno ukázať, že sú to tiež násobky vektora v.
$\vec{w}=c_1\cdot\vec{u}+c_2\cdot\vec{v}=-c_1\cdot\frac{1}{2}\cdot\vec{v}+c_2\cdot\vec{v}=\;\cdots$

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#3 30. 05. 2009 14:33

antiS
Reputace:   
Web

Re: mnozina vektoru

jo tak :) dekuji za radu.
jeste mala poznamka, ten test, ktery budeme psat je predevsim na "matice"... kazdy priklad v testu se resi pomoci matic... da se resit i toto? nevim jestli je me uvazovani spravne, ale resil jsem to takto:

1. napsal jsem si matici ktera obsahovala oba vektory:
2 1
-4 -2

2. vidim ze vektory jsou linearlne zavisle, tedy muzu jeden radek vyskrnout a zbyde mi v matici pouze:
2 1

reseni je tedy "všechny násobky vektoru u"
..................
je ma uvaha spravna? je toto reseni pomoci matice spravne??

pote jsem mel potiz zase s jednim primitivnim priklade a to na bazi vektoru...
zadani: Kterým z následujících vektorů musíme doplnit skupinu tří vektorů <(1, 0,−2), (2, 4, 8), (3, 4, 6)> , abychom získali bázi vektorového prostoru R3 ?
mozne odpovedi:
a) (−2, 0, 4)
b) (1, 0, 0)
c) (1, 4, 10)
d) (0, 5, 9)

e) bázi nezískáme ani jednou z uvedených možností (spravne reseni!)
resil jsem to nasledovne:
1. napisi si matici, s vektory, tedy:
1 0 -2
2 4 8
3 4 6

2. upravuju... --> II. radek - 2xI.radek
1 0 -2
0 4 12
3 4 6

3. upravuju... --> III. radek - 3xI.radek
1 0 -2
0 4 12
0 4 12

4. II. a III. radek jsou linearne zavisle, jeden tedy muzu odstranit a zbyde:
1 0 -2
0 4 12

no a tady jsem skoncil... mam takovouto matici ale nevim si rady s vysledkem... kdyby v moznostech byl spravny vysledek ja bych ho nepoznal, jak jej tedy mam poznat a zjistit z tohoto posledniho kroku spravne reseni? jaky vektor tedy musim doplnit abychom dostali tu bazi R3.

dokaze pomoct jeste nekdo s timto prosim?

:)

Zápatí