Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mým úkolem je najít přenosovou funkci rezonátoru, kde je vstupní síla a výstupní napětí. Takže:
ekvivalentní obvod je tento:
kde:
kde se zanedbává
nevím jak pokračovat vůbec dál. Vůbec netuším, jak dojít k výsledku kdy G=U/F..
Omlouvám se, že to přidávám do téhle sekce, opravdu nevím, kde bych to mohla přidat.
Má někdo prosím aspoň nějakou nápovědu, jak pokračovat? Rozhodně nechci, aby to někdo za mě počítal, jen nevím, jak dál.
Děkuji
To náhradní schéma, tak jak je prezentované, nedává moc smysl. Na vstup elektrického obvodu není možné přivést sílu, ale jen napětí (případně proud). Nikdo neví, co se stane, když se na vstupní svorky obvodu "přivede síla".
Musí tam být nějaký člen, co převádí tu sílu na napětí, v ideálním případě jen převedením fyzikálního rozměru, tedy že z jednoho Newtonu udělá jeden Volt. Ale to já samozřejmě nevím, co ten model má vlastně popisovat.
↑ MichalAld:
Omlouvám se, že jsem nepopsala dříve. Takže pro vysvětlení se jedná o MEMS (MicroElectroMechanical Systems), a rezonátor je z piezoelektrického materiálu, tudíž využívá piezoelektrického jevu pro svou činnost, takže při deformaci - použití síly, vzniká elektrický náboj. jako převodník konstanta je zde alfa. Ekvivalentní schéma je pak Buttherworth van dyke obvod:
Dělám tyhle věci poprvé a nemám se s kým poradit momentálně, takže hledám pomoc všude.
No nevím, pokud se to týká skutečného krystalového rezonátoru, tak ti asi moc neporadím, o tom já nic nevím.
To náhradní schéma jsi vymyslela sama, nebo to ti někdo zadal ?
Mě nějak uniká souvislost mezi B-V-D modelem piezo-rezonátoru a tím, co máš namalované.
Sem jsi už koukala ?
https://en.wikipedia.org/wiki/Quartz_cr … t_circuits