Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mám příklad
Oborem hodnot funkce
je??
Mě tam mate to e - že tam není číslo, ale neznámá. Ve škole jsme měli třeba
- to bylo docela jednoduchý, za x jsem si dosdila libovolná čísla a dopočítala y a potom už to z grafu bylo vidět, ale zady nevím, jak mám postupovat.
Může mi prosím někdo poradit??
↑ halogan:exponenciála se základem (0, 1) má H(f) (0;oo), takže tady to posunu o +1 po ose y nahoru a tím pádem se mně posune o jedno i H(f), tedy z (0, oo) na (1, oo) ???

↑ Katarina:
ale e^2 není od 0 do 1. Na výsledku to sice nic nemění, ale je dobré si to uvědomit.
↑ halogan:↑ halogan:no snad to trochu chápu, tzn., že ten graf se bude blížit k 1, ale 1 se nedotkne - bude pořád nad 1

↑ Katarina:
Přesně tak. Můžeš si taky říci, že ať umocníš e^2 na jakékoliv reálné číslo (zdravím Mariana), tak dostaneš vždy kladnou hodnotu, nikdy nedostaneš nulu.
↑ Katarina:
Asi je to samozřejné ale v prvním příspěvku píšeš že e je neznámá a nikdo se k tomu zatím nevyjádřil. To s neznámou může a nemusí být pravda, ale podle mě písmeno e, je hodně nešťastná volba pro neznámou, protože se častěji používá jako tzv. eulerovo číslo, e=2,7182.... Co na to wikipedia
Jestli to víš Katarino tak promiň za to že tě podceňuju, ale chtěl jsem to jenom všechno na pravou míru.