Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Prosím o pomoc s tímto příkladem. Nevím, jak zjistím, zda-li se jedná o podprostor VP, pokud jsou hodnoty čísla a ne proměnné a jestli je množina lineárním obalem již před úpravou, protože:
Instinktivně bych začal tím, že bych z množiny vektorů vyřadil lineárně závislé vektory 
A dostal množinu lineárně nezávislou:
Zajímá mě, jestli je tato množina lineárním obalem? Je tato množina vektorovým podprostorem? Nebo je to dokonce rovnou báze VP? Jak to ověřím?
Zbytek příkladu mi nedělá problém, např. vím, že vektor
Do množiny (lineárního obalu?) nepatří. Postup je roznásobení množiny a řešení soustavy rovnic:

NELZE.
Potřeboval bych taky poradit s tím lineárním zobrazením, jak na to jít? Ověření těch dvou podmínek zvládám, jádro i obraz taktéž. Avšak nevím, jak zjistit, zda-li to vůbec lze, jelikož jdeme z:
Děkuji za rady.
Ahoj ↑ ocas123:,
Najprv ti polozi dve otazky.
Ako ste definovali linearny obal?
Na poslednu otazku, napis nam najprv ako ste definovali linearne zobrazenie?
Ahoj vanok,
1) lineární obal -> množina všech lineárních kombinací
2) lineární zobrazení -> zobrazení je lineární, pokud se v něm zachovává sčítání a násobení, pro výpočet se ověří dvě podmínky

"u" a "v" je vektor s tou čárkou nahoře, nevím jak s to v latexu zapisuje. :(
Díky za odpověď.
Abych svůj dotaz rozšířil - neměl bych asi problém toto řešit, pokud bych měl zadané třeba toto:

Ale pokud mám rovnou zadanou nějakou množinu vektorů, o které musím nejprve rozhodnout, jestli to je vektorový podprostor (první problém), pokud to je lineární obal (druhý problém) a nakonec vymyslet lineární zobrazení (pokud to vůbec jde), tak si jaksi nevím rady. Průser taky je, že tohle je vyřazovací příklad a nesmím si dovolit udělat chybu.
↑ ocas123:,
Ano je to podpriestor, ako som to prave napisal tvojou kolegovy..
Dokaz je jednoduchy ( a iste ste to videli, ci nie?).
Ano to je pravda, ze mas moznosti napisat take zobrazenia, ak sa od teba nic ine nevyzaduje ako aby obraz bol podpriestor z
.
Staci?
Inac vectory sa sa daju pisat aj tu na fore v LaTexovim editore.
Promiň, že to musíš řešit ve dvou tématech. Očividně jsem nebyl jediný, koho napadlo napsat o radu sem. :D
Opět bych neměl problém určit, zda-li jde o vektorový podprostor, pokud by byly zadané proměnné. Důkaz, pokud se nemýlím, se opět provádí ověřením pravidel sčítání a násobení, pokud se v množině zachová, pak jde o vektorový podprostor?
Jenže jak to aplikovat na situaci, kde mám určeny vektory v množině?
Co sa tyka podpriestoru mas pravdu, pre istotu treba na to overit , ze ide o neprazdnu cast priestoru.
( no staci povedat, ze skalarny nasobok nulou, co da nulovy vektor je tam.... ).
( pisem ti tu velmi lopatisticky, lebo asi nestudujes len matematiku).
Pokial v tvojom dokaze pouzijes vsetki vektory dane v obale, to ti da uz dobry dokaz.
Pochopitelne, tiez mozes ( ci da nieco trochu krajsie) sa koncentrovat v dokaze na vektory z obalu ktore su linearne nezavysle; a su dokonca baza tvojho obalu. ( a potom poznamenas ze tam musia patrit aj tie ine vektory ktore si vylucil v dokaze).
Ano, na to, že po úpravě toho původního lineárního obalu dostanu lineárně nezávislý lineární obal a taky rovnou bázi toho prostoru, jsem nakonec přišel.
Takže toto řešení, jestli je množina podprostorem VP je správně?
1.
2.
Došel jsem k tomu, že součet libovolných dvou vektorů z lineárního obalu mi dá další vektor a taky k tomu, že vynásobením skalárem dostanu každou souřadnici stejně upravenou.
Nebo jsem vedle?
Nie to je dobry dokaz.
Treba pracovat na vseobecnych vektoroch, a tvojom pripade mozes pracovat na linearnych kombinaciach vektorov ‘
a vyuzit to co som ti poradil vyssie.
↑ ocas123:
Nerozumiem, co su to tie tvoje zmenene vectory?
Porozmyslaj o tom este.
Promiň, už nad tím sedím asi 9 hodin, krom tohohle musím ještě projet celé matice, lineární soustavy rovnic, vlastní čísla a vlastní vektory a lineární zobrazení - hlava už moc nefunguje, mohl bys mě nakopnout trochu víc?
Jedno riesenie je, nasiel si dva linearne nezavisle vektory u a od ktorych zavisia ostatne dane vectory.
Cize vektory u a v generuju linearny obal danych vektorov. A tak naviac {u, v} je baza tohto linearneho obalu.
Jedno riesenie je, nasiel si dva linearne nezavisle vektory u a od ktorych zavisia ostatne dane vectory.
Cize vektory u a v generuju linearny obal danych vektorov. A tak naviac {u, v} je baza tohto linearneho obalu.
To je dokaz. Lebo u a v generuje ten podpriestor.
Normalne ano.
Ja som pisal, ze lin. obal danych vektorov je generovany tymi vektormy.
No ale ak niekto zmeni tuto definiciu, moze zbytocne inym zkomplikovat zivot.
A niektori ludia pouzivaju ine postupy ako ja. ( mozu vyzadovat dokazat len tak, ako to oni robili napr. na prednaske. )
Tak pekny vecer a prajem ti vela uspechov.
EDIT: nevšiml jsem si tvé odpovědi, když jsem psal tento post. Můžeš prosím se mnou ještě zkonzultovat toto? Díky moc.
Jinak teda to lineární zobrazení. Napadlo mě to udělat takto:
Toto je moje vymyšlené lineární zobrazení, následuje ověření dvou podmínek:
1. podmínka

2. podmínka

Takže lineární zobrazení by mělo fungovat, teď určím jádro zobrazení:

Takže lineární zobrazení je monomorfismus.
Poslední, s čím si nevím rady, je obraz. Jak na to?
To je projekcia a obraz je Im T =
Raz pises T a potom f, musis si len jedno vybrat.
Poznamka ked pises 
To si chcel asi pisat
Tu tvoj dokaz je ok.
↑ ocas123:
To nie, to by bola len diagonala, cize priamka rovnice y=x.
No mozes napisat aj 
Stránky: 1