Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Ahojte vedeli by ste mi niekto pomôcť s týmto príkladom ako ho vyriešit za pomoci výpočtov nie narysovania.
dlzka odvesny pvavouhleho trojuholníka je 3cm a polomer vpísanej kružnice 1cm vypočítajte jeho obsah
↑ Pauntred:
Obsah mi vyšiel 6 cm štvorcových.
Ahoj ↑ Pauntred:,
Zacni obrazkom.
Podla danych udajov a vlasnosti vpisanej kruznice strany tvojho trojuholnika su dlzky jeho stran:
3=1+2; 1+x;2+x
Akoze vies, ze je pravouhly, mozes pouzit Pythagorovu vetu.
To ti pomoze najst x.
Celé riešenie je založené na tom, že vďaka stredu vpísanej kružnice, ktorý je priesečníkom osí uhlov, sú jednotlivé úseky na odvesnách a na prepone rovnako dlhé.
↑ Pauntred:
Veď ten ti už ponúkol vanok, poslala som ti úvahu, ktorá k nemu vedie.
↑ Pauntred:
Veď ti to píšem...
Tie úseky sú rovnako dlhé, lebo príslušné pravouhlé trojuholníky sú zhodné.
Ahoj
Ja bych vyuzila,ze jde z pravouhleho trouhelnika o velikosti odvesen 2 a 1 spocist uhel alfa/2.Pak uz znam alfa a goniometri ckou funkci dopoctu druhou odvesnu.
Ja v tom fakt vidim tangens.
↑ krakonoš:
Jednak viď nadpis, jednak ten uhol nevychádza nijako "pekne", takže ani odvesna "pekne", teda správne, nevyjde.
Ale bola by to jedna cesta - osobne nemyslím, že od PV jednoduchšia.
↑ Pauntred:
Aspoň poďakovať si mohol, človeče...
Mala poznamka.
Ja som len vyuzil (3x), ze dve dotycnice z daneho vonkajsieho bodu kruznice, formuju medzi danym bodom a bodmi dotyku dve usecky rovnakej dlzky.
Ahoj ↑ byk7:
Ano, no ja som chcel dat len bodky na i.
Cau ↑ krakonoš:,
Pozor : obrazok nie je dost presny. A vyska na preponu a osa uhlu su rozdielne. (A tu treba mat na mysli pravouhle projekcie stredu vpisanej kruznice).
A tak na riesenie aj z nedokonaleho obrazku sa da konstatovat ↑ vanok:
a potom je vhodne pouzit pravouhlost trojuholnika ( v ktorom je vpisana kruznica).
Co da okamzite
....
↑ krakonoš:
Tam predsa nejde o žiadnu výšku na preponu.
Je to o tom, že keď spojíš vrchol trojuholníka vpravo dolu so stredom vpísanej kružnice a zo stredu spustíš kolmice (k odvesne a prepone), tak vzniknú dva zhodné pravouhlé trijuholníky.
Ich spoločná prepona je spojnica vrcholu so stredom.
Potom na jednej (ležatej) odvesne a na prepone vznikne rovmaký úsek, ktorý vanok nazval x.
Rovnako zvislá odvesna sa skladá z úseku dĺžky 1 a z úseku dĺžky 2, preto (podľa predchádzajúceho odstavca) aj na prepone sa vyskytuje úsek dĺžky 2.
Celá prepona je teda x+2, celá neznáma odvesna je x+1 a známa odvesna je 3.
A mimochodom - obrázok je úplne presný...
Robiť tangensy - úplne zbytočné, ten uhol aj tak nevychádza presne...
↑ misaH:
Ale vzdyt spojnice vrcholu .(u praveho uhlu) a bodu dotyku vypada jako usecka,tedy vyska.
A odvodit vztah tgx a tg2x je naprosto trivialni zalezitost.
Pochopitelne jde i Pytagorova veta.
↑ krakonoš:
:-)
Jasné, že je to výška - ale jej dĺžka sa musí počítať, ak ju máš použiť (čo samozrejme vôbec netreba)...
Asi neučíš, však?
Toto je v skutočnosti úplne triviálna úloha, pomerne známa - tie rovnaké úseky sa dajú pochopiť ľahko a skutočne cez tú PV je to podstatne jednoduchšie...
Ale tak rob si čo chceš...
↑ misaH:
Zrejme kazdy z nas mluvi o uplne necem jinem.
Ja mluvim o spojnici dvou bodu-modreho u praveho uhlu a cerneho uvnitr prepony.Vypada to jako usecka,na ktere lezi stred kruznice.a nemuze to byt ve skutecnosti usecka.!
Zarazi me obrazek,nikoli souvislosti s vypoctem.
↑ krakonoš:
Aha, už to chápem...
Úsečka to je, ale nie je to výška, v tom máš úplnú pravdu a ja som sa pomýlila...v tomto zmysle naozaj je ten obrázok nepresný, hoci je robený v Geogebre.
Môj omyl asi vznikol tak, že tie odvesny majú veľkosť 3 a 4, čo zas nie je až taký obrovský rozdiel...
Tak som rada, že sa to vyjasnilo a aj ja som sa v niečom poučila :-)
Stránky: 1 2