Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 05. 2019 11:08

Sima123
Zelenáč
Škola: FMFI UK
Pozice: Študent
Reputace:   

Konvergencia radu

Dobrý deň,
Počítam si príklady na písomku a objavila som tam jeden, s ktorým neviem pohnúť. Použila som aj d'Alambertovo kritérium aj Cauchyho. A obe limity mi vyšli rovné 1. A teraz už neviem čo použiť. Vie mi prosim niekto poradiť?

$\sum_{n=1}^{\infty }(\frac{3n}{3n+x})^{n}$

Ďakujem za každú radu :)

#2 09. 05. 2019 11:43

krakonoš
Reputace:   34 

Re: Konvergencia radu

↑ Sima123:
Ahoj.
Predpokladam.ze x je parametr.Bylo by dobre analyzovat limitu zbytku rady,spocist limitu vyrazu a urcit ,kdy neni rovna nule.

tg(x) je funkcí života.Jednou jsi nahoře🗽, podruhé zas dole 🗿.

#3 09. 05. 2019 14:21

Sima123
Zelenáč
Reputace:   

↑ krakonoš:
Hm... Ďakujem za radu. Už mi len zostáva zistiť ako aa počíta limita zbytku 😂 to vážne netuším... Prvy krát niečo také počujem..preto ma to aj trošku vyplašilo toto lebo na chvikách sme počítali iba príklady, v ktorých sa jednoducho vždy využilo jedno z týchto kriterií vyššie spomínaných a prípadne ešte to, že sme využívali, že nejake rady majú rovnaký charakter a teda ak jeden konverguje tak aj druhý... Takže niečo ako limita zvyšku rady mi bohužiaľ nič nehovorí.

#4 09. 05. 2019 14:34

Sima123
Zelenáč
Reputace:   

↑ krakonoš:

Teraz sledujem, že mi pri písaní príkladu vypadla otázka... čo je asi dosť podstatné. Lebo práve na to x sa pýtajú.
Otázka: pre aké x>0 bude rad konverovať?

#5 09. 05. 2019 14:47

krakonoš
Reputace:   34 

↑ Sima123:
Mela jsem na mysli limitu vyrazu uvnitr sumy pro n jdouci do nekonecna( pri konvergenci musi byt limita 0),to urcite znas.

tg(x) je funkcí života.Jednou jsi nahoře🗽, podruhé zas dole 🗿.

Zápatí