Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý deň chcem sa spýtať že akým vzťahom by sa dalo popísať vytvorenie elektrickej energie cez piezoelektrický článok. Ako závisi vygenerované množstvo energie od tlaku akým naň pôsobime ?
vďaka za odpovede
Bez hlubšího přemýšlení (takže to může být chybně) bych řekl, že:
U = a * F
Q = b * L
Element práce je F*dL, změna energie U*dQ. Z čehož mi plyne, že ty konstanty a,b nemohou být nezávislé, ale musí dát dohromady jedničku. Napětí také není nezávislé, nýbrž závisí od kapacity toho piezoelementu, U = Q/C. A ta síla F je jen ta část celkové síly, jež pochází od piezoefektu. Protože pak je tu ještě normální mechanická síla - daná tuhostí toho krystalu.
Ale možná je to trochu jinak, nevím. Jen mě to takto napadlo.
Ano, nějak tak to přibližně je. a/b jsou pak závislé na materiálu, rozměrech a taky orientaci řezu vůči krystalografickým osám, což vede k závěru, že "nepřibližně" je to přes matice.
Podrobně např:
http://www.pitt.edu/~qiw4/Academic/MEMS … %208-1.pdf
vďaka zatiaľ za materiály pokúsim sa naštudovať :) len mám ešte jeden dotaz dajme tomu že budem mať piezo článok a niečo po ňom hodím neznamená to že časť kinetickej energie sa premení na elektrickú a neznamenalo by to že by to mohlo trochu tlmiť náraz ? opravte sa ak sa mýlim
Stránky: 1