Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 05. 2019 20:28 — Editoval DavidMath (25. 05. 2019 20:42)

DavidMath
Místo: Zlín
Škola: UTB FT
Pozice: Student
Reputace:   
Web

Vzorečky pro zásaditý a kyselý pufr

Dobrý den,
omlouvám se, že obtěžuji poměrně s takovou banalitou, ale opravdu mě to zajímá a odvodit sám si to nedovedu. Snad to tedy bude užitečné případně i pro ostatní, kteří na tohle téma narazí.

Při počítání příkladů na zkoušku z Analytické chemie jsem narazil na zvláštní typ vzorečku. První jsem si říkal, zda to není chyba a zda se vyučující nějak nespletl, nakonec jsem pak zjistil, že vzoreček, který jsme v průběhu semestru v semináři nikdy nepoužívali, opravdu existuje. Tento vzoreček jsem objevil v materiálech od vyučujícího, kde je jeden zkouškový test ukázkový i s postupem počítání a řešením.

Vzoreček pro kyselý pufr, tedy ten, který obsahuje sůl silné kyseliny a slabé zásady (většinou tedy), tak jeho tvar je následující a celý semestr jsme jej používali, takže pro mě známý:

pH = pKa + log (cs/ca) tedy koncentrace soli nebo slabé zásady dělená koncentrací kyseliny
Poté jsem narazil na zvláštní typ vzorečku, který má 3 podoby, a to na vzoreček pro zásaditý pufr:

pOH = pKb + log (cs/cb)        tedy koncentrace soli nebo slabé kyseliny dělená koncentrací zásady

Konkrétně uvedu i pomocí příkladu, kdy hodnota koncentrace zásady byla vypočítána na 0,552 mol/l a koncentrace soli 0,4042 mol/l. Zásada je roztok NH3 a sůl je přidaný síran amonný (NH4)2SO4:

po dosazení do vzorečku:
pOH = pKb + log (cs/cb)
pOH = 4,75 + log (0,4042/0,552) = 4,615

pH = 14 - pOH = 14 - 4,615 = 9,38

To byla první možnost výpočtu dle ještě celkem pro mě pochopitelného vzorečku i postupu.

Jenže pak jsem nalezl na internetu další vzoreček, který je ale odlišný od vzorečku, který uvádí vyučující v materiálech ke zkoušce s výpočty. Jedná se v podstatě o rychlejší způsob vzorečku pro rychlejší výpočet, než dle prvního, co jsem uvedl nahoře, neboť tam bych první musel spočítat pOH a následně odečtením 14 - pOH spočítat pH. Tyto jsou asi pro rychlejší výpočet.

1) První tedy ten, co jsem našel na netu:

pH = 14 - pKb - log (cs/cb)         což samozřejmě chápu, že 14 - pkb je tvar pro pka, protože (pka + pkb = 14)

když dosadím, vše vyjde stejně: pH = 14 - 4,75 - log (0,4042/0,552) = 9,38

2) Nyní vzoreček dle vyučujícího, který je v podstatě skoro stejný, jen se liší od znaménka s tvarem logaritmu a popravdě nevím, proč tomu tak je a jak si to odvodit:

pH = 14 - pkb [b]+ log (cb/cs)[/b]           Po dosazení opět vyjde 9,38. Otázkou je spíše, proč nebo jak mohu vědět, že mohu použít i místo - log (cs/cb) i kladnou hodnotu logaritmu s převráceným zlomkem + log (cb/cs) ???

Já myslel, že když vynásobím jakoby logaritmus mínus jedničkou * (-1), abych se zbavil toho mínuska, že vznikne zkrátka jen kladný logaritmus, ale proč se tedy přehodil i podíl koncentrace soli (nebo slabé kyseliny) a koncentrace zásady na zlomek koncentrace zásady ku koncentraci soli (slabé kyseliny)?

V podstatě kvůli tomu jsem položil tento dotaz. Díky moc!

• (téma jako vyřešené označil(a) DavidMath)

#2 25. 05. 2019 21:49 — Editoval Bedlasky (25. 05. 2019 21:57)

Bedlasky
Místo: Beleriand
Reputace:   14 

Re: Vzorečky pro zásaditý a kyselý pufr

↑ DavidMath:

Zdravím.

$\log_{}\frac{a}{b}=\log_{}[(\frac{b}{a})^{-1}]=-log\frac{b}{a}$

DavidMath napsal(a):

koncentrace soli 0,4042 mol/l. Zásada je roztok NH3 a sůl je přidaný síran amonný (NH4)2SO4

Pokud se ta koncentrace vztahuje k (NH4)2SO4, pak je koncentrace NH4+ dvakrát taková. Počítá se s koncentrací NH4+ (podívejte se co figuruje v rovnovážné konstantě).

$NH_{3}+H_{3}O^{+}\Leftrightarrow NH_{4}^{+}+H_{2}O$

$K=\frac{[NH_{4}^{+}]}{[NH_{3}]\cdot [H_{3}O^{+}]}$

#3 25. 05. 2019 22:29

DavidMath
Místo: Zlín
Škola: UTB FT
Pozice: Student
Reputace:   
Web

Re: Vzorečky pro zásaditý a kyselý pufr

↑ Bedlasky:

Super! Děkuji moc :)