Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,opět něco z kombinatoriky....potrebuju se zeptat když mám trojici prvků abc,na netu je naspana ze kdyz vyberu dva,dostanu kombinace :ab, ac, bc.....proc ne treba CA ...??
↑ Alivendes:Rozdíl mezi kombinací a variací je v tom, že u kombinace nezáleží na pořadí. Dostaneme tedy 6 variací, ale jen 3 kombinace (CA a AC je jiná variace, ale stejná kombinace).
↑ Alivendes:
a) mít dobrou paměť
b) umět si rychle vytvořit Pascalův trojúhelník
1 0nad0
1 1 1nad0 1nad1
1 2 1 2nad0 2nad1 2nad2
1 3 3 1 3nad0 3nad1 3nad2 3nad3
1 4 6 4 1
c) kalkulačka
↑ Alivendes:4 nad 1 vypočítáš podle předpisu
4! n!
---------- obecně n nad k =----------------
(4-1)!.1! (n-k)! . k!
no to wm mno...hele a proste dyz mam takovy kombinacni cislo...co to jako presne...kdyz mam pred sebou zlomek tk vidim zlomek a wm co tje ale u tohohle bych pochyboval :D:D
↑ Alivendes: Jaksi nerozumím tvé otázce. Možná by to chtělo mrknout na teorii, aby jsi zjistil některé základní informace a pak ti tady rádi všichni helfnou!!
chapu znamena to ty kombinace kolik jich de...ale bechapu vyznam treba dyz mam tri nad 2 jestli dou jko 2 kombinace nebo tkle :(:(...sry no ja sem chybel mesic ve skole a potrebuju to sam dohnat a vubec to nechapu
↑ Alivendes:
Někde jsem četl, že stačí, aby ze slova bylo správně umístěno první a poslední písmenko, ale opravdu po tobě nemohu ten text přeluštit:-(
↑ Alivendes:
To se ta závorka tak čte. Že to číslo 4 je nad 1, aby se to nepletlo se zlomkem. Tak jako tě rodiče naučili, že to co si dáváš na nohy jsou boty a ne sloni:-)
chci se zeptat jak budu řešit příklady typu: je to jako kombinace (bohuzel v TeXu nevím jak mám vytvořit:(
↑ vonSternberk:
Viz ↑ halogan:
Jinak v TeXu je to {a \choose b}
↑ vonSternberk:
Jo promiň, špatně jsem pochopil tvůj zápis.
Víte tedy někdo jak vyřešit tento příklad? Řešením má být číslo 35