Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím,
již několikrát jsem zde viděla příklady z přijímaček na VŠE, ale nikdy jsem je nepochopila, protože na mě byly málo vysvětlené, zkrátka vzoreček mi nestačí.
Příklad: Bod S = [4, −1] je střed kružnice a přímka p : x − y − 1=0 je její tečna. Rovnici této kružnice lze napsat ve tvaru:
a) (x−4)^{2} + (y + 1)^{2} = 6 b) (x−4)^{2}+(y+1)^{2} = 10 c) (x−4)^{2} + (y + 1)^{2} = 9 d) (x−4)^{2}+(y+1)^{2} = 8
e) žádná z předchozích odpovědí není správná
našla jsem si vzoreček, ale podle něho mi to nevychází. Jak mám postupovat?
Ahoj, střed máš, chybí ti jen poloměr. Stačí, když vypočítáš vzdálenost středu kružnice od dané přímky (tečny). :)

To ale právě nevím jak..
↑ catherinew: Napriklad si napis priamku prechadzajucu tym stredom kolmu na dotycnicu (idealne v parametrickom tvare) no a potom uz lahko najdes dotykovy bod.

Nerozumím tomu, šlo by to nějak polopatisticky? Existuje na to nějaká rovnice? Jak získám parametrický tvar? Jak se doberu k výsledku?
↑ catherinew: Aky je smerovy vektor priamky kolmej na
? Ak taketo veci nevies, nezostava, len zopakovat si matematiku zo strednej skoly.

Proto jsem tu, aby mi poradil někdo, kdo tomu rozumí. Pokud se nepletu, směrový vektor je (1;-1), je to tak?
↑ catherinew: Ano. No a priamka o ktoru nam ide, prechadza bodom
a ma tento smerovy vektor.

To chápu, ale jak dál?

↑ catherinew:
Pokud nevíš jak se vypočítá vzdálenost bodu od přímky, v našem přpadě vzdálenost bodu S=(4,-1)
od přímky p: x-y-1=0 (což je poloměr hledané kružnice) lze to počítat i "složitě".
Postup:
1) Vedeš kolmici bodem S k přímce p. (určíš rovnici této kolmice)
2) Určíš průsečík 2 přímek tj. přímky x-y-1=0 a kolmice z bodu 1)
3) Vzdálenost průsečíku z bodu 2) a středu kružnice je hledaný poloměr.
Mělo by ti vyjít:

A jak tu rovnici určím? pořád mi v hlavně lítají pojmy směrový a normálový vektor, ale nevím kam je zařadit a hlavně nevím jak na rovnici parametrickou.

Počítala jsem podle tohoto vzorce, ale nevychází to

↑ catherinew:
Normálový vektor přímky p x-y-1=0 je (1,-1)
Normálový vektor kolmice bude (1,1) tj. rovnice kolmice bude:
za x resp. y dosadím souřadnice středu S=(4,-1) a dostanu:
Rovnice kolmice je:
Průsečík přímek:
Vzdálenost půsečíku a středu:

↑ catherinew:
Ty máš totiž špatný vzoreček
ten je:
Bod je:
Pro náš případ:
a= 1
b= -1
c= -1
x= 4
y= -1
a tedy

Teď už je mi to jasnější,děkuji. Ale ještě se pro jistotu zeptám, nemá být normálový vektor kolmice (-1;-1) ? Z definice u= (a1;a2) -> n=(a2; -a1) ?

↑ catherinew:
Ano normálový vektor kolmice může být i (-1,-1) což je ale stejné jako (1,1)
Normálový vektor je i
n=(-a_2,a_1)

Dobře, už je mi to jasné. Moc Vám děkuji!!