Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den , dostali jsme k vypočítání tuto slovní úlohu : Ve 45 pokojích školy v přírodě bylo ubytováno 169 žáků.Některé pokoje byly třílůžkové , některé pětilůžkové a všechny byly plně obsazeny. Kolik pokojů bylo a) třílůžkových
b) pětilůžkových
Zkoušel jsem to vypočítat tak že jsem sečetl lůžka a vynásobil 45 a to je rovno 169 ale nevychází.
Prosím o pomoc se sestrojením této rovnice děkuji.
Rovnice se dvěma neznámýma jsme nebrali.
↑ Ferdish:
Ahoj.
Všimni si poslednú vetu zadávateľa... :-)
Podľa toho jedine postup gadgetky. A ak mládenec nerozumie, nech sa pýta.
Aj keď nechápem, prečo by neznáma mala byť vždy x.
Ak ide o trojposteľové izby, možno by sa ich počet mohol označiť t...
↑ misaH:
Zdravím,
i když už je úloha označená jako vyřešená nedá mi to.
Proč si myslíš, že jediný zpúsob řešení takovýchto úloh je správný pouze postup podle ↑ gadgetka:.
Ukáži výpočet metodami žáků "1.stupně základní školy"
1. Všechny pokoje naplníme nejdříve 3 žáky, tedy 45x3=135
2. Ještě nám zbývá umístit 169-135=34 žáků do těch 5-ti lůžkových. (to je přidat 2 žáky)
3. A tedy 34/2=17 bude 5-ti lůžkových.
4. 3 lůžkových pak 45-17=28
Žádná neznámá x natož pak x a y.
↑ misaH:Ahoj,
stejný postup jsem použil ve vzorovém testu Cermat pro páťáky, příklad se zajíci a koroptvemi. Když pominu, že na začátku jsem musel vysvětlit, co je koroptev, žák to pochopil celkem rychle a po čase to spočítal sám. Pravda, jde o inteligentního studenta s nadstandardním zájmem o matiku. Jak by to šlo někomu slabšímu, to fakt nevím. Stejně si ale myslím, že metodou x y (ev. t:) si člověk tolik nemusí lámat hlavu. Teda když to umí.