Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý deň,
mám tento príklad:
Našiel som niekde riešenie a chcel by som sa spýtať, či by mi ho mohol niekto trochu objasniť:
1.) čo vyjadruje x vo výpočte mag. toku? Patrí to k ploche?
2.) ako nahradili vo výpočte indukovaného napätia x za dx/dt teda v ?
Ďakujem.
1) Podle mě je x ta vzdálenost mezi pohybující se tyčkou a tím spojovacím páskem.
2) No, počítáme časovou změnu magnetického toku, a jediné, co ve vzorci pro magnetický tok závisí na čase je to x.
Tedy:
Ty tečky znamenají součin všech těch konstant (nechtělo se mi to všechno vypisovat, když už to tu jednou je - všechno krom x jsou konstanty. x je poloha závislá na čase.
edison napsal(a):
Počítal bych to jako pro homogenní B, jen bych za B dosadil průměr z oblasti L.
No a ten průměr B se spočítá jako
Je to magnetické pole okolo přímého vodiče, které klesá úměrně 1/r - lze to odvodit z Ampérova zákona.
Pak už to stačí jen vynásobit L a x, abychom dostali magnetický tok.
To je na mě poněkud zmatená formulace, i když asi správně.
Plocha smyčky se zvětšuje, tím roste indukční tok v ní. Indukovaný proud se této změně snaží bránit.
Musí tedy vytvářet pole opačné, tzn. horní vodič smyčky bude mít proud opačně než dlouhý drát. Proud ve smyčce tedy prochází po směru hodinových ručiček.
↑ edison:
Ok, ďakujem :)
Môžem sa spýtať ešte jednu vec k magnetickému poľu ? (Netýka sa už horeuvedeného príkladu)
Ak mám takto znázornené trajektórie častíc v magnetickom poli, ako určím ich náboje? Viem, že by som to mal asi určiť pomocou sily
, ale neviem, aký má na to vplyv to znamienko.
Ďakujem.
Pokud nekecá poslední obrázek tady:
https://eluc.kr-olomoucky.cz/verejne/lekce/462
tak ne.