Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
dobry den, chtel jsem se zeptat, jak by seresily nasledujici 2 priklady... napisi zde zneni zadani a pak spravnou odpoved.. jeden priklad jsem resil sam, tak napisi i muj postup ale druhy mi jiz nevysel, takze nejspis to reseni 1. prikladu mam spatne... pomuze mi nekdo najit chybu a nasmerovat me spravnym smerem? jak mam uvazovat a co delam spatne?
predem dekuji za rady.
1. priklad:
Dimenze lineárního obalu skupiny vektorů <(−2, a + 3, 4), (1, 2, 6 + 2a), (1, 2, 4)> je rovna:
a) dvěma pro a = −1, třem jindy
b) dvěma pro a = −7, třem jindy
c) dvěma pro a ∈ {−1, 7}, třem jindy
d) dvěma pro a ∈ {−7,−1}, třem jindy - spravne reseni
e) třem pro a ∈ R
resil jsem nasledovne:
1. vektory si napsal do matice:
-2 a+3 4
1 2 6+2a
1 2 4
2. pomoci Gaussovy eliminace upravil:
(III. radek jsem presunul na 1. misto)
1 2 4
-2 a+3 4
1 2 6+2a
(II.radek + 2xI.radek)
1 2 4
0 a+7 12
1 2 6+2a
(III.radek - I.radek)
1 2 4
0 a+7 12
0 0 2+2a
3. kdyz se a = -7 tak matice bude:
1 2 4
0 0 12
0 0 -12
II. a III. radek jsou lin. zavisle, muzou se tedy jeden skrtnout a zbydou 2 radky.. dimenze (hodnost matice) je tedy 2.
4. kdyz a = -1 tak matice bude:
1 2 4
0 6 12
0 0 0
III.radek je nulovy, dimenze (hodnost matice) je tedy 2..
vysledek je tedy: dvěma pro a ∈ {−7,−1}, třem jindy
ovsem resim to spravne? nedopracoval jsem se k vysledku nahodou?
jestli je vse spravne, tak by nasledujici priklad mel vyjit take, ale nejak mi bohuzel nevychazi... :(
zd je jeho zadani:
Určete všechna a ∈ R, pro která je dimenze lineárního obalu skupiny vektorů <(−3, a), (1, 1), (3, a)> rovna dvěma.
a) pro žádné a
b) pro a ∈ R - toto je spravne reseni
c) pro a = 0
d) pro a = 3
e) pro a = −3
moje reseni:
1. matice:
1 1
-3 a
3 a
2. gausova el. metoda:
1 1
0 3+a
0 a-3
3. uvaha a reseni:
pro a=3 je hodnost 1, jelikoz radek I. ma same jednicky tak se muze vyrusit a radek III. ma nuly, tak se muze take vyrusit... to same plati pro a=-3
ovsem reseni a={-3,3} zde neni... reseni je a = R... muzete mi prosim objasnit proc? kde delam chybu? kdyz na radku jsou stejna cisla tak se vyrusit nemuze? tento priklad je za 4. body, to znamena ze je nejjednoduzsi...
predem dekuji za jakoukoliv pomoc
Tom
↑ antiS:
Prvy priklad mas vyrieseny spravne.
Co sa tyka druheho prikladu: Ak su v jednom riadku vsetky cisla rovnake, tak to neznamena ze sa tento riadok moze zrusit, to v ziadnom pripade :) Mozno sa Ti to trochu pletie s tym, ze ked su dva riadky rovnake, tak jeden mozme zrusit, alebo inak, trochu nepriamo, odpocitame jeden od druheho cim dostaneme nulovy riadok a ten zrusit mozme. Takze dimenzia linearneho obalu urcite nebude 1 pre ziadne a.
Aby sme dostali spravne riesenie, mozeme este pokracovat v Gaussovej eliminacnej metode. Najprv odpocitame druhy riadok od tretieho, dostaneme maticu s riadkami (1,1), (0,3+a), (0,-6). Dalej mozeme treti riadok vydelit cislom -6 a teda v tretom riadku bude (0,1). Ako poslednu upravu vynasobime treti riadok cislom -(3+a) a pripocitame k druhemu riadku, cim druhy riadok vynulujeme. Dostaneme teda maticu s riadkami (1,1), (0,0), (0,-6). Prislusny linearny obal ma teda dimenziu 2 bez ohladu na hodnotu parametra a, co znamena ze a moze byt akekolvek realne cislo.
Neviem ci som to dostatocne dobre vysvetlil, ak nie tak sa kludne spytaj :)
no projel jsem to tak letmo ocima, jeste si to prectu 2x a zkusim si to napsat na papir, snad to pochopim... ale ted jsem se pres icq dozvedel, ze delam chybu v otm, ze vektory do matice pisu na radek... maji se udajne psat do sloupce.. je to pravda??? ono to u druheho prikladu vyjde i kdyz je pisu na radek a i kdyz je pisu do sloupce... jak to s tim tedy je? zkousel jsem tedy prepsat i prvni priklad tak, aby vektory byly ve sloupcich a nevyslo mi to, takze ted jsem z toho trochu zmateny...
kdyz jsem 1. priklad prepisoval tak, aby byly vektory ve sloupci, tak jsem to resil takto:
http://i44.tinypic.com/2e6d0r7.jpg
↑ antiS:
No ak by sme zapisovali vektory do stlpcov, tak by sme potom nemohli robit elementarne riadkove operacie na maticiach ale "elementarne stlpcove operacie" :)) To znamena ze by sme napriklad nemohli pripocitat trojnasobok druheho riadku k tretiemu, ale by sme museli pripocitat trojnasobok druheho STLPCA a pripocitat k tretiemu. To by bolo to iste, iba by sme to cele robili akoby "nastojato". To sa ale nerobi, takze urcite pokracuj v pisani vektorov do riadkov, to s tymi stlpcami je hlupost :))
A urcite si to napis na papier, ja som Ti to napisal iba takto v texte, lebo nemam cas to pisat na papier a scannovat, ale samozrejme na pochopenie to treba niekde prepisat, ja som Ti vlastne iba naznacil ake operacie sa s tou maticou budu robit.. Ja by som to tiez nepochopil iba z textu zrejme, musel by som si to niekde napisat...
Tak vela stastia a kamaratovi na icq povedz, ze do stlpcov urcite nie :))
tak ted jsem z toho jelen... kamarad na icq to napsal do sloupcu a upravil... cituji jeho zpravu:
poznamky k obr:
http://i44.tinypic.com/2e6d0r7.jpg
chybu robis v tom, ze ty to acko siris do dalsich riadkov a stlpcov.
prerob si to tak, ze ked mas povodne zadanie, tak :
prvy riadok vynasobis -2 a pripocitas ho k druhemu riadku
prvy riadok vynasobis -4 a pripocitas ho k trretiemu riadku
vyjde ti:
-2 1 1
7+a 0 0
12 2+2*a 0
...odtial vidno, ze ked a=-7,tak hodnost=2
a ked a=-1, tak vznikne:
-2 1 1
6 0 0
12 0 0 ...to sa da tiez upravit do 2 riadkov
zajimave ze mu to take vyslo :) je to nahoda nebo to opravdu funguje oboji?
↑ antiS:
No v pripade zistovania dimenzie linearneho obalu, teda vlastne zistovania hodnosti prislusnej matice, to nahoda nie je, naozaj ta dimenzia vyjde rovnako aj ked zapiseme vektory do stlpcov. Dostaneme vsak samozrejme inu matica, tato matica sa nazyva tzv. transponovana matica k povodnej matici a to, ze dimenzia linearneho obalu nam vyjde rovnako vyplyva z toho, ze transponovana matica ma rovnaku hodnost ako ta povodna matica.
Takze je pravda ze naozaj ked chceme zistit iba dimenziu, tak mozeme vektory zapisat do slpcov. Je to ale trochu nestandardny postup a hlavne to neodporucam robit kvoli dvom dovodom... Prvy je, ze si mozes zvyknut davat vektory do stlpcov a pri inomm type prikladu uz to vyjst nemusi. A druhy dovod je, ze predpokladam ze vsetky stredoskolske priklady su vytvorene tak, aby to relativne jednoducho vyslo pri vypisani vektorov do riadkov, takze pri pouziti stlpcov mozeme dostat neprijemne cisla :)
jj je mi to jasne :) dekuji za vysvelteni.
koukam ja jsem omylem vlozil matice do stredni skoly, chtel jsem to vlozit do vysoke... toto je latka 1.semestru vysoke skoly, na stredni jsme matice nebrali tak mi ted delaji trosku problem :) takze dekuji za rady, jiz to chapu.. ;o)
↑ antiS:
Aha, tak :))) No matice treba iba trenovat :) A na ktoru vysoku skolu chodis?
jj trenuju trenuju, hlavne do zitra musim natrenovat, pac pisu test.. uz mi jde tak 75procent prikladu vypocitat ale porad tapu v bazi vektoru.. =o/ mikee ty bys urcite vedel jak na to, nemohl b jsi aspon trochu naznacit a poradit jak takoy typ prikladu pocitat? priklad to je z testu 6 (strana 6) a cislo prikladu 1 (tedy ten nejlehci priklad) na strane http://mat.fsv.cvut.cz/BAKALARI/MA1SI/MA1SITesty3.pdf
a nebo to zadani preipisu sem, kdyby to neslo otevrit:
Kterým z následujících vektorů musíme doplnit skupinu dvou vektorů <(2,−4, 1), (−6, 12,−3)>, abychom získali bázi vektorového prostoru R3 ?
a) (0, 0, 1)
b) (1, 1, 1)
c) (3, 4, 6)
d) (1, 4,−1)
e) bázi nezískáme ani jednou z uvedených možností (toto reseni je spravne)
reseni e je spravne.... ovsem ktery vektor tvori bazi? jaky vektor tedy musime doplnit? k tomuto vysledku (i kdyz v moznostech neni) jsem se bohuzel nedopocital :(
- jinak chodim na CVUT v Praze.. konkretne na stavebni fakultu.. ona tam ta matika neni tezka... jde o to to jen pochopit, jestli jsi se koukal na ty priklady v tom PDF souboru, tak vidis ze to josu opravdu primitivni priklady, spis takove ukazkove ucebnicove... ale clovek i v takovem prikladu udela chybu ani nevi jak :)
↑ antiS:
Tak ked si spominal ze na strednej ste nemali matice, tak potom chapem, ze to moze byt pre Teba tazke :) Ale tak casom to pojde stale lepsie a lepsie :)
Tento dalsi priklad tiez nie je zase taky tazky... Staci si len uvedomit co je to baza vektoroveho priestoru. Je to taka "mnozina" vektorov, ktore su navzajom linearne nezavisle a generuju dany vektorovy priestor. To ci su nejake 3 vektory linearne nezavisle vieme jednoducho overit (dame do matice a ak dostaneme nulovy riadok tak su zavisle, v opacnom pripade nezavisle).
To, ze generuju vektorovy priestor, znamena, ze kazdy vektor z toho priestoru sa da napisat ako linearna kombinacia vektorov bazy. To ale v tomto pripade nepotrebujeme nijako vyuzit, pretoze kazde tri linearne nezavisle vektory tvoria bazu vektoroveho priestoru
.
Tato uloha je ale v istom zmysle chytak. Ked si vsimneme dane 2 vektory, tak oni su uz linearne zavisle, pretoze jeden je nasobkom druheho. Ked k nim pridame este lubovolny vektor (dokonca lubovolne vela vektorov), tak uz budu stale linearne zavisle, to znamena ze na (dokonca ziadnu) bazu sa nedaju doplnit :)
Keby sme mali v ulohe dane ine dva vektory (teda keby to nebol "chytak"), teda keby dane 2 vektory boli linearne nezavisle (jeden by nebol nasobkom druheho), tak by sme potrebovali najst k nim taky vektor, aby boli linearne nezavisle. Teda by sme postupne kazdu z ponukanych moznosti dali s tymito dvomi vektormi do matice a ako som uz spominal, keby sme dostali nulovy riadok, tak by bazu netvorili.
Este nakoniec dodam, ze keby sme mali ulohu ze k dvom (lin. nezavislym) vektorom najst treti tak, aby tvorili bazu
, tak to uplne kludne mozeme robit "tipovanim", pretoze ak tipneme hocijaky vektor, tak je len mala pravdepodobnost ze bude linearne zavisly so zvysnymi dvomi. Samozrejme musime to overit maticou, lebo aj ked je to malo pravdepodobne, tak stale nie nemozne :)
Dufam ze som to napisal dost zrozumitelne :)))
-to ja se do toho casem dostanu, jeste si to s kamaradkou parkrat projedu at mi to vysvetli a ja to z toho pochytim :)
- jo takhle... takze pro zacatek jednoduse receno, v bazi NESMI BYT LIN.ZAVISLE VEKTORY. a kdyz uz jsou v zadani tyto 2vektory zavisle, tak at pridam jakykoliv vektor, tak bazi nevytvori, protoze jsou proste zavisle uz ty dva...
- jj tak dekuji za vysvetleni te moznosti kdyby to nebyl "chytak"... dosadim z vysledku dane vektory (po jednom) a kdyz mi radek vyjde 0 0 0 tak bazi NETVORI.. kdyz mi radek vyjde nenulovy (vektory jsou lin. nezavisle) tak bazi tvori.. :) radsi si to takhle napisu aby se mi to do ty pameti dostalo.. :)
- jj napsal si to velmi srozumitelne chapu jiz vse a nebudu te uz otravovat :) jdu si pocitat at taky neco pochytim sam...
takze jeste jednou dekuju mockrat ;o)
Tom
↑ antiS:
Ano, napisal si to uplne bez chyby :)
Nie je za co a teda trenuj :)
Stránky: 1