Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda byste mi někdo poradil jak toto řešit, nějaký postup (co kam dosadit a a tak) Děkuji.
Potřebuju zjistit, zda jsou funkce y1 a y2 lineárně nezávislým řešením diferenciální rovnice
y1(x)=x 1 y2(x)=ex ; x∈(0; ∞)
A případně, jak se takové rovnice řeší, umím vyřešit pouze ty, kde se dají jednoduše oddělit x od ypsilonu. Díky.
↑ ttyynnaa1098:
Dobrý den,
není mi jasné zadání:
-
co znamená ta jednička?
- je-li poslední člen v rovnici skutečně , pak lze krátit
jo promin, tam mi vypadlo plus, mě není spíš jasné co kam mám dosadit, nebo jak se to vůbec ověřuje
↑ ttyynnaa1098:
S diferencnima rovnicema mam malo zkusenosti,ale mozna by slo uvazovat,ze misto y spoctes vlastne nejprve y',tak si snizis rad.
(y')=y''
Pak uz mi to pripomina variaci konstant.
Ale obecne se to nejspis bude resit pres charakteristicke polynomy.
↑ ttyynnaa1098:
Dobrý den,
takže předpokládám, že:
Co ten druhý dotaz?
↑ ttyynnaa1098:
Zdravím,
chceš přesné a správné odpovědi, je třeba se přesně a správně zeptat. :-)
Jinak nejdřív ověř, že fce je řešením dané dif. rovnice a podobně i
. Když budou, sestav determinant W(x) - Wronského determinant (wronskián) - z matice 2. řádu, kde v prvním řádku jsou fce y_1 a y_2 a ve druhém jejich derivace. A když W(x) nebude nula pro x z nějakého intervalu, pak jsou fce y_1 a y_2 na tomto intervalu lineárně nezávislé.
Stránky: 1