Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím mohl by mi někdo říct jak vyřešit tuto úlohu ? Část a jsem spočítal ale b mi nějak nejde :/
↑ edison:
Něco trochu konkrentnějšího prosím ?
↑ edison:
To ano ale když to počítám jako paralelní spojení tak mi to nevychází
↑ edison:
Vypočítal jsem první celkovou kapacitu C3 a C4 pak C1 a C2(jako paralerní) a ty pak sečetl (jako seriové) abych měl celkovou kapacitu a z ní pak vypočítal náboj dosazením napětí do vzorce Q=UC.

↑ David123xz:
No a koľko ti teda vyšiel ten celkový náboj? Rovnaká hodnota ako edisonovi, alebo úplne iná?
↑ edison:
Tak to bylo hodně velké zatmění vyšlo mi už těch 25,2 µC ale nevím teď jak dál k těm jednotlivým nábojům.
↑ edison:
Dobře mám to děkuju moc hlavně za trpělivost byl to porod ještě jednou díky
Když jsou kapacity v řádu mikro a voltů je pár, tak to prostě řádově nesedí.
Navíc není možné, aby lichý počet hodnot měl desetiny.
Leda že by nějaká konverze textu zkazila µ a autor navíc někde zaokrouhloval a někde ne. Pak by to přibližně sedělo:-)

↑ edison:
Njn, v porovnaní s "východnými" učebnicami, kde vo výsledkoch a postupoch sa IMO viac bazíruje na presnosti a to aj vo výsledkoch vzorových príkladov, to pre čitateľa môže pôsobiť ako šok.
To je asi jediný vážnejší nedostatok inak uznávanej učebnice Halliday-Resnick-Walker.
Tady samozřejmě půlku problému vyrobil překladatel, nebo editor, že si neohlídali ztrátu předpon.
Jinak s tímhle dost bojuju u dětí na kroužku: Ze školy jsou zvyklé, že se všechno musí dělat složitě a přesně.
Já je pak zase nutím, aby počítaly bez převodu na základní jednotky a věděly s jakou předponou výsledek vyjde. Často říkám, že ty zbytečný převody jsou určený pro jejich hloupější spolužáky:-)
A když už tam nejsou hausnumera, tak spočítat či odhadnout z paměti.
↑ Ferdish:
Ta ucebnice je opravdu vytecna ty vysledky jsou vetsinou v pohode jenom obcas je to nejak divne zaokrouhlene no