Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
mohu požádat o radu s s tímto příkladem?Vůbec nevím, jak začít řešit. Požární letadla načerpávají vodu za nízkého letu nad vodní hladinou jezera či řeky,. Jak velkou musí mít letadlo rychlost, aby dvěma trubicemi o průměru 8 cm načerpalo 4 kubíky vody na dráze 450 m při letu ve výšce 2 m nad hladinou?
Moc děkuji za každý názor či radu.
Kája2 napsal(a):
.Ovšem, jak tam zakomponuji tu dráhu?
Tohle je výpočet rychlosti pro dosažení tlaku odpovídajícímu h1-h2.
Jenže ty musíš vypočítat rychlost takovou, aby tlak postačoval pro vznik průtoku takového, aby za dobu letu po dané dráze naplnil nádrž.
↑ edison:
Nevím, jak vůbec začít, nejlépe z Bernoulliho rovnice:
. Levou stranu rovnice beru při hladině tudíž člen
bych považoval za nulový a
, kde h je zadaná výška. Takže bych se dostal sem.
. A dále nevím, co si počíst. Přes rovnici kontinuity
,ale ta hadice má všude stejný průměr, tudíž by mi z toho plynulo, že
.
Původně jsem si myslel, že by se na to mělo jít přes odpor, který trubka klade proudění (je to v podstatě stejné, jako s proudem a odporem u elektřiny, tam taky dojdeme k tomu, že odpor je průřez/délka krát nějaká materiálová konstanta - měrný odpor).
Jenže teď jsem na to zadání kouknul znova a ona tam není ta délka trubky. Navíc jsem zjistil, že to by taky záviselo na materiálu/hrubosti povrchu trubky a ten taky není uveden.
Takže jako další možnost mě napadá, jestli tam třeba ta výška není nadbytečná. Pak by se to asi spočítalo úplně banálně, podle toho co mě napadlo prvně: Rychlost v trubkách shodná s rychlostí letadla.
Pak ještě možnost: tady http://hydraulika.fsv.cvut.cz/Hydraulik … r_cv04.pdf
se podívej na "b) Řešení při započítání ztrát" tohle by mělo být prostě jen naopak a počítat s tím, že na konci trubky je zdroj tlaku, počítaný jako ta pitotka.
↑ edison:
Děkuji Vám, dle výsledků by mělo vyjít
, čitatel bych dle Pitotovy trubice dopočítal, ovšem ten jmenovatel. Jak bych tedy mohl vyjít z těch stejných rychlostí, prosím?Kdybych jel ,,pozpátku", tak úpravou výrazu bych se dostal k tomuto
.
↑ Kája2:
Je to zákon zachování energie (Bernoulliho rovnice) + rovnice kontinuity.
Kdybys použil jen
(příspěvek #4), tak by voda vystoupala do výšky
a ZASTAVILA by se.
Ale ty potřebuješ, aby ještě dál tekla tak, aby naplnila objem 
Tj.
(Bernoulliho rovnice)
A nyní rovnice kontinuity: 
a čas 
což ti dá
no a
(ty trubky jsou dvě)
zbytek jsou počty