Stránky: 1
Ahoj, prosím Vás, vysvětlil by mi někdo co je to transcendetní prvek nad okruhem? Na přednáškách to jen rychle přeletěl, ve skriptech je k tomu jedna věta, ale v úkolu jej mám zadaný na vypočítání.
Prvok rozšírenia (nadokruhu)(malo by byť uvedené alebo z kontextu úlohy jasné ktoré rozšírenie sa myslí), ktorý nie je koreňom žiadneho polynómu s koficientami z pôvodného okruhu.
Napríklad čísla ako
alebo
sú transcendentné nad okruhom racionálnych čísel
↑ jarrro: Děkuji za vysvětlení. Takže když mám obecně zadaný příklad, že
je transcendetní prvek nad okruhem A
a mám dokázat, že i
je transcendetní nad okruhem A, jak mám začít prosím?
↑ Spider97: Sporem, předpokládej, že t+1 není transcendentní, pak existuje polynom, jehož je kořenem...
Mala poznamka.
Je uzitocne vediet aj ako su charakterizovane algebricke cisla. A pochopitelne aj vediet ich (aspon zakladne) vlasnosti.
↑ Spider97: V rieseni chyba slovny komentar. Ak sa pokusis doplnit ho, zrejme si uvedomis chyby, ktore tam mas. Tak napriklad - na zaciatku druhaho riadku dokazu su
vyroky, ale v tom istom riadku sa z nich stanu prvky okruhu. Takisto nie je jasne, preco by vyraz v poslednom riadku mal byt nulovy a ak by aj bol, co by to znamenalo. Vsimni si, ze ↑ jarrro: ti ulohu v podstate vyriesil.
↑ vlado_bb: Řídila jsem se tím, co mi poradil můj učitel. Výroky
mají jakoby reprezentovat ty prvky okruhu, ale máte pravdu, upravím to. Dále jsem se v postupu snažila dokázat pomocí úprav obecného předpisu polynomu, že
je kořenem nějakého polynomu a pokud polynom položím rovno nule, měla bych dostat jeho kořeny. Poslední řádek je vlastně polynom, který vznikl roznásobením
což dokazuje, že
je kořenem tohoto polynomu, nebo jsem si to špatně vyložila?
↑ Spider97: Nadokazujeme, ze
je algebraicke, my to predpokladame. Sama to predsa pises v druhom riadku dokazu:
.
↑ vlado_bb: Však tento předpoklad chceme dokázat ne? Jsem z toho zmatená, jakmile zmizí čísla a je to obecně, tak se začínám ztrácet.
↑ Spider97: Ale ved sama pises, ze dokazujes tvrdenie "Ak
je algebraicke, tak
je algebraicke." Takze PREDPOKLADAS, ze
je algebraicke, nedokazujes to.
↑ vlado_bb: Tak tedy potom nevím, co mám dělat. Vím, že jste odkazoval na to, co radil jarrro, ale to taky nevím, jak myslí.
Máš dokázať implikáciu
Čo je ekvivalentné implikácii
Teda predpokladáš iba, že si v okruhu a v jeho rozšírení a že existuje polynóm
taký, že
.
Ak definuješ
tak zistíš, že
, teda aj
je algebraický. (Že
je polynóm je buď zrejmé alebo to môžeš dokázať ako súčasť hlavného dôkazu.)
rad by som este podotkol, ze sme tu uz raz mali debatu, ze "transcendentny prvok nad okruhom" nie je standardny pojem, ale existuje "transcendentny prvok nad polom" - tak by ma zaujmala aj ta jedna veta so skript co sa tomu venuje
tak ale to je úplne niečo iné potom.
Nech
je transcendentný prvok a nech 

Teda z transcendencie tčka vyplýva, že 
Teda 
Podobne sa dostane, že
atď.
Indukciou z predpokladu, že
a použitím daného postupu dostaneš
pre 
Teda všetky ačka sú nuly teda
je transcendentné.
Snáď som nenapísal somariny skontrolujte to niekto prosím.
Stránky: 1