Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojky, mohl by mi někdo pomoci s tímto příkladem, jehož zadání zní:
Pro Q >= 0 nákladová funkce je dána vztahem P(Q) = Q^3 - 19Q^2 - 20Q.
1) Funkci graficky znázornit a výpočtem určit, pro které Q = 0 má pozitivní sklon.
2) Určit míru změny funkce, při změně z Q= 5 na Q = 15, když míru změny popisuje vztah \deltaP(Q)/\deltaQ = {P(Q2) - P(Q1) } / {Q2-Q1}.
nějak nevím jak na to, díky moc aspoň za malou pomoc..
↑ velikan:
Zdravím,
funkce: P(Q) = Q^3 - 19Q^2 - 20Q je totež jako y = x^3 - 19x^2 - 20x
umíme nakreslit takovou funkci buď pomoci online pomůcek nebo pomocí vyšetření průběhu funkce? (jen místo x na osu napíšeme Q, místo y napíšeme P)
pro které Q = 0 má pozitivní sklon
pro Q=0, P(Q)=0, P´(0)=-20 (nemýslím, že v tomto bodě bude pozitivní sklon)
asi v zadání má být "pro které Q vetší nebo se rovná 0" - ano?
Sklon budu hledat tak, že zadání funkce derivuji (dostanu zápis kvadratické funkce) a hledám, na kterém intervalu derivace kladná (řešení kvadratické nerovnice) - vychází to z poznátku o sklonu tečny a o geometrickém významu derivace.
2) Určit míru změny funkce, při změně z Q= 5 na Q = 15, když míru změny popisuje vztah \deltaP(Q)/\deltaQ = {P(Q2) - P(Q1) } / {Q2-Q1}.
v tom snad není problém - zadání, jak se určuje míra změny, je jednoznačně dáno.
Případně upřesní, co není jasné. Hopdně zdaru.
[re]p58876|jelena[/r
tak jsem derivovala takto:
P(Q)´ = Q^2 -19Q-20
D = b^2 - 4ac
D = 21
Q1,Q2 = 20 a -1.
ten graf nevim bohuzek ja vypada, protoze mam s timto problemy si neco vyjadrit grafem:-(
a ten vzorec změny je sice dán, ale kde vezmu to P(Q1) a P(Q2)? já prostě jsem uplne nějak zmatena:-(
↑ velikan:
derivace neni OK
P(Q) = Q^3 - 19Q^2 - 20Q, derivace je P(Q)´ = 3Q^2 -38Q-20 je potřeba opravit.
Je potreba resit nerovnici (misto Q napisi x, jinak je to totez)
- umis vyresit?
pro vykreslení grafu použij: http://user.mendelu.cz/marik/maw/index. … ;form=graf

P(5), P(15) vzpocte tak, ze do puvodniho zadani funkce se dosadi Q=5 a vypocteme hodnotu P, obdobně Q=15 a vypocteme P(15).
Uz OK?
↑ velikan:
Q1 = 79/6, Q2 = -1/2 pokud je to kořen kvadratické rovnice, tak jsou to pouze body, kde je derivace nulová.
Jelikož je koeficient u kvadratického členu derivace kladný, tak zřejmě intervalem, kde je derivace kladná, bude interval od kladného Q1 do +oo, vypočtenou hodnotu Q1 z kvadratické rovnice jsem neověřovala, zda je vypočtena dobře.