Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím podruhé,
tentokrát jsem se zasekla u tohohle příkladu:
V trojúhelníku jsou úhly alfa = 45 °, beta = 60° a gama = 75° , mám vypočítat poměr délek stran.
Zřejmě s tím vůbec nehnu. Zkoušela jsem přes sinovou větu spočítat ty poměry po dvojicích, vyšlo mi že a/b = (odmocnina z 6)/3; b/c = (odmocnina z 6 - 3 odmocniny ze 2) / 4 ; c/a = (2+ 3 odmocniny ze 2)/4. Tím jsem si ale nepomohla, protože netuším jak to dát dokupy do poměru všech tří stran.
Cosinovou větou se nedostanu ani tak daleko.... Při použití úhlu alfa jsem skončila na úpravě b^2+c^2-a^2 = odmocnina z 2 *b*c.
Opačný postup, tedy z poměru stran získat úhly zvládám, ale s tímhle vůbec nevím, co mám dělat. Prosím tedy o nějakou radu, návod...
↑ Ferdish:
No... Moc jsem se nepohla. Posun je akorát v tom, že jsem si ty poměry 2 stran vypočítala prozměnu správně, ale stále nevím co s tím dál. Zkusila jsem si z a/b vyjádřit a, pak dosadit do c/a. Vyšlo mi to samé co mi vyšlo jako c/b. Takže jsem si akorát ověřila výsledky, ale pořád nevím jak to dát do jednoho poměru a:b:c, předpokládám tedy že v tomto formátu má být výsledek.
Takhle to zatím vypadá:
Jo. Zkouším to teď udělat s céčkem, protože ho mám 2x v čitateli.... To rozšíření mi vychází (odmocnina z 6)/3 , což je stejné jako poměr a/b. Nicméně opět nevím jak se z tohoto dostanu dál, a jsem už úplně zamotaná do toho že cokoli se dvěma vzorečky udělám, vrátí mi to ten třetí, pořád chodím v kruhu....
No, nikto nikde nepovedal, že ten pomer a:b:c, hoc vyjadrený "peknými" číslami, bude ktovieak oku lahodiaci...
Pointou celého postupu je, že ak máš pomer dvoch strán vyjadrený nejakým zlomkom, pričom jedna zo strán vystupuje v oboch pomeroch, tak sa proste musíš snažiť jeden zo zlomkov upraviť tak, aby tá časť zlomku (je jedno, či je to čitateľ alebo menovateľ), ktorá prislúcha strane spoločnej v oboch pomeroch, bola vyjadrená rovnakým číslom.
↑ Al1:
Na ten vzoreček a:b:c = sin alfa:sin beta:sin gama jsem už narazila taky... Pochopila jsem jej jako že prostě stačí dát sin těch úhlů a je to hotový, nicméně není bo mi nevychází zkouška.
Nevím přesně, co myslíte tím postupným poměrem... Pokusila jsem se to nějak odhadnout, zapsala jsem si to po těch dvojicích a snažila se to řešit jako soustavu rovnic o 3 neznámých - ale už jsem zase tam kde jsem byla... Při vyjádření a pomocí b a jeho dosazení do zbylých rovnic mi zase vyšly 2 stejné výrazy, s kterými už není co udělat... Pochybuji že to má nekonečně mnoho řešení.
Výsledky k dispozici nemám, ale tohle to nebude....
Pak jsem zkusila to samé s vyjádřením jiných neznámých, no dopadlo to stejně.
Opravdu nevím co s tím, cokoli zkouším, vracím se zpátky tam kde už jsem byla a jsem do toho kompletně zamotaná... Prosím, nemohl by mi někdo napsat opravdu jasně postup co s tím, a k čemu mám dojít? Asi ty náznaky chápu kompletně špatně a prostě s tím příkladem nemůžu hnout...
↑ misaH:
Když jsem viděla ten vzoreček a:b:c = sin alfa:sin beta:sin gama,
nejdřív jsme předpokládala že mi to vyjde rovnou, na jeden krok. Ty hodnoty co mi vyšly jsem zkusila dosadit do cosinové věty, jestli mi z toho vyjde zpět úhel, to byla ta zkouška - opačný postup. Nevyšlo to. Ani když jsem to naťukala do počítače, takže početní chybou to být nemůže.
A jakékoli způsoby, kterými jsem se to snažila řešit jinak nevyšly též....
↑ Kate X:
No.
Ja myslím, že všetky hodnoty krát nenulový koeficient napríklad d, lebo trojuholníkov s tými uhlami je nekonečne veľa.
Pýtajú sa ale na POMER dĺžok strán a ten je taký ako píšeš, teda (ak sa nemýlim)
Ten pomer sa dá samozrejme ešte upraviť napríklad podľa rady ferdisha (ahoj, zdravím...)...
Jo, já jsem to myslela jako poměr, ale zapsala blbě...
Díky moc všem za pomoc.... Sama bych asi k tomuhle nikdy nedošla, i když je to extra jednoduché v porovnání s postupy co mě napadaly....