Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Hezký den, prosím o pomoc s tímto příkladem:
Vypočtěte rychlost volných elektronů v měděném vodiči válcového tvaru, průměru 1 cm, kterým teče proud 200 A. Počet volných elektronů v mědi je
. Jaká je intenzita elektrického pole ve vodiči? Jaký je potenciální rozdíl mezi dvěma body na tomto vodiči, které jsou vzdáleny 100 m?
Rychlost jsem vypočítala a vyšla mi
. Ale s tou intenzitou a potenciálním rozdílem nemůžu hnout.
Děkuji za každou odpověď.
Já bych si vzal tabulky a zjistil jaký je měrný odpor mědi - potom spočítal odpor toho centimetrového vodiče (při délce těch 100m), odpor krát proud je napětí (to je ten rozdíl potenciálů) a napětí poděleno délkou je intenzita.
Ale je možné, že se ten měrný odpor nemá brát z tabulek, ale má se určit z té rychlosi a koncentrace. Ale to z hlavy nevím, jestli to jde a jak se to dělá.

Mňa tiež nenapadá iná cesta než cez tabuľkovú hodnotu merného odporu
.
Avšak intenzitu by som počítal cez výraz (pre jednoduchosť použijem skalárny zápis)
, kde
je merný odpor a
je prúdová hustota nábojov s hustotou
pohybujúcich sa rýchlosťou
.
↑ Margherita:
Len zo zvedavosti - môžem sa spýtať, cez aký vzťah si počítala tú rýchlosť voľných elektrónov?
Ale je možné, že se ten měrný odpor nemá brát z tabulek, ale má se určit z té rychlosi a koncentrace.
Asi to nepůjde jenom z toho - rychlost a koncentrace říkají, že se válec elektronů o určité hustotě pohybuje určitou průměrnou rychlostí. Ale z toho nevíme, jaké má prostředí, kterým se pohybuje, odpor.