Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ vlado_bb: hmm, a kdybychom to ignorovali? :D dal by se s tím pak obor spočítat? Případně změnil by se výsledek příkladu nějak razantně?
↑ Zuckee:
V podstatě ano. Měl bys vědět, že konvergence geometrické řady s nenulovým počátečním členem závisí
na jejím kvocientu a jak tato závislost vypadá. Lze to zjistit ze vzorce pro částačný součet geometrické řady.
Poznámka: Pokud by počáteční člen g. ř. byl roven nule, pak dostaneme řadu ze samých nul, jejímž součtem
je nula nezávisle na kvocientu. Proto jsem výše uvedl podmínku "s nenulovým počátečním členem".
↑ Rumburak: Tak jsem nad tím odpoledne seděl a na nic směrodatného jsem sám nepřišel. Mám tu ještě dvě další zadání. Myslíš, že by si je nemohl zkusit vypočítat a vložit je sem prosím? Já jsem totiž už bezradnej.
↑ Zuckee: Na riesenie tychto uloh je v tvojom pripade prilis skoro. Z tvojho prispevku ↑ Zuckee: je zrejme, ze si sa zatial nezorientoval v pojmoch. Odporucam vratit sa k ciselnym radom a pochopit, co je sucet nekonecneho ciselneho radu. V dalsom kroku sa zameraj na specialny typ radu - geometricky rad. Az potom bude cas na funkcionalne rady. Inak by nemalo zmysel posielat ti riesenia (a navyse by to bolo v rozpore s pravidlami).
Já si myslím, že se úplně nechápeme a vlastně to ani nesouvisí. Zkrátka a dobře, počítat to Vy, dopočítal byste se vůbec výsledku nějakou "lidskou" cestou? Protože zatím co jsem dle Vašich rad dostudoval, ani vzdáleně nesouvisí a postup k počítání původního příkladu mi je stále záhadou.
↑ vlado_bb: Takže obor konvergence není
a u druhého příkladu
? Protože jeslti ne, tak už vážně nevím a jsem dement...
↑ vlado_bb: Však stejným způsobem jsem počítal i příklad výše a bylo mi řečeno, že jsem mimo.
↑ Zuckee:
Doporučuji prostudovat si odkazovaný článek:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Geometric … osloupnost
Prostudoval jsem, ale asi špatně. Stále netuším, jaký konkrétní jev souvisí s prvním příkladem výše a proč je to tedy špatně, když jsem na to šel stejně, jako u zbývajících dvou, které jsou dobře. Moc se omlouvám, ale vážně už nevím kudy.