Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,mám takový problém,že nevím jak napsat výsledek nerovnice.Když mi např. vyjde:
Poraďte někod pls,jak mám napsat,v jakym intervalu leží alfa...
↑ Alivendes:... alfa leží v intervalu od (0; pí/6)

↑ Alivendes:
(0+2kpi;pi/6+2kpi) sjednoceno (5/6pi+2kpi;pi+2kpi) Tak bych to napsal:-)

↑ Alivendes:Mám tam chybku
(0+2kpi;pi/6+2kpi) sjednoceno (5/6pi+2kpi;pi+2kpi), tak by mělo být (0+2kpi;pi/6+2kpi) sjednoceno (5/6pi+2kpi;2pi+2kpi) a to by šlo napsat efektivněji (5/6pi+2kpi;13/6pi+2kpi)

↑ halogan:jj, máš pravdu. Na obrázku to mám, ale v zápisu řešení je to vynecháno:-(

↑ Alivendes:
Já rád pracuju s grafem. Nakresli graf funkce sinus v intervalu 0;5/2pi a rovnoběžku s osou x v 1/2. Tato přímka protíná grav v pi/6, 5/6 pi a 13/6 pi. Když se podíváš na graf, tak od 5/6 pi do 13/6 pi je graf sin pod grafem y =1/2, takže by se dalo napsat (5/6pi;13/6pi), ale funkce sin je periodická, tak ke každé krajní hodnotě jsem dodal 2kpi
↑ Alivendes: 0 (nula) mezi mozna reseni patri, protoze
. Naopak
do vysledku nepatri, protoze
. Nula je ve vyse uvedenych resenich zahrnuta, napr. v
pro
.
EDIT: Mirne nematematicky receno, zapsane reseni je ponekud nestandardni, i kdyz samozrejme zcela spravne a rekl bych kompaktni. Jeho "nestandardnost" spociva v tom, ze "neperiodicka cast vysledku" se nedrzi v intervalu <0, 2pi), resp. (-pi,pi>, jak mozna nekdy byva zvykem psat. Proto ta nula je schovana v tom, ze jdeme "az do"
, coz je vic nez
.