Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
Jdu do 6. ročníku na osmiletém gymnáziu a teprve poslední dobou jsem se začala zajímat o matematiku s úmyslem ji studovat. Náš učitel vyučuje matimatiku tím stylem, že spousty základních témat zůstává neprobráno a já tak vím, že mám mezery i v elementárních matematickcýh poznatcích.
Chci se matematice věnovat a chtěla jsem se zeptat, zda má někdo doporučení na nějaké texty (knihy, učebnice, skripta...), ze kterých bych mohla samostatně studovat. Zatím mám učebnice z nakladatelství Prometheus.
Témata, která bych chtěla studovat na rozšíření a doplnění svých znalostí jsou od lineární algebry, funkce a jejich grafy po diferenciální počet a vše ostatní, co bude potřeba. Chci matematiku studovat obzvláště proto, že mne baví.
Největší problém mám však v pořadí témat s mým studiem; tedy s čím bych měla začít, abych měla dostatečné poznatky pro další témata? Mám se skusit řídit ŠVP nějaké školy zaměřené na matematiku?
Děkuji za odpověď.
↑ phoinix:
Ahoj.
Za mých mladých let to se studiem na MFF UK fungovalo takto:
1. Bylo potřeba uspět u přijímaček. V předstihu - myslím že dostatečném - jsme od fakulty obdrželi
seznam požadavků na znalosti z matematiky (včetně konkretních úloh) a fyziky, z nichž budeme
zkoušeni. Obě zkoušky byly ústní.
2. Pamauji se (mým studijním oborem byla matematika), že na první přednášce - už nevím, zda z algebry
či z analýzy - nám přednášející řekl:
"Všechny vaše dosavadní znalosti z matematiky můžete zapomemout, všechno vás naučíme znova a
důkladněji".
Ihned jsem pochopil, že základem úspěchu ve studiu bude pečlivě si zapisovat přednášky...
Dneska se dělají na MFF přijímačky písemně, existují ale způsoby, jak se jim vyhnout (např. dobrý prospěch, více viz web MFF).
Pokud jde o zapomínání látky ze SŠ – myslím, že toto se týká snad jenom diferenciálního a integrálního počtu, jejichž znalost se opravdu nepředpokládá a vyučují se od základů. V ostatních oblastech je to naopak, MFF kvůli klesající úrovni znalostí u nastupujících prváků dokonce začalo pořádat přípravné kurzy.