Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, mám takový problém - upravovat logické formule umím pomocí tabulek, ale chtějí po nás umět upravovat i pomocí ekvivalentních úprav (tzn. používání pravidel distributivní, asociativní, komutativní, dvojité negace, de Morganovy, idempotence, neutrality, agresivity, vyloučení třetího).
Abych trochu ujasnil:
Třeba toto mám upravit právě pomocí ekvivalentních úprav, tak jako bych třeba upravoval lomené výrazy. Problém je ten, že si s tím moc nevím rady. Instinktivně bych prostě použil de Morganův zákon (první závorka z leva by se změnila na:
a tuto závorku "roznásobil" s tím
. Ale jak dál?
Třeba netuším, co bych dělal s tím 
To samé třeba tady:
Ztrácím se u
Kde vzali tu jedničku?
↑ ocas123: Zdravím, upravením je myšleno zjednodušení?
Předpokládejme že
jsou formule.
Např. lze použit že
.
Takže v prvním případě,
.
Je důležité si uvědomit, že
,
,
,
.
Ano, upravením je myšleno zjednodušení.
A ano, máš pravdu s tou ekvivalentní úpravou u té závorky s implikací, moje chyba, že mě to nenapadlo. O tom, že
lze upravit na
vím, ale jsem tupej a nedošlo mi to. Jinak ten poslední řádek, co jsi napsal - o tom vím - to jsou právě ty zákony neutrality a agresivity. Tu poslední závorku tedy upravím na 1, dostanu:
Ale nějak si nevím rady, co teď. Můžu využít ten de Morganův zákon a druhou závorku upravit na
, potom bych to roznásobil s tím
a dostal 
Zde vidím, že
mohu ekvivalentními úpravami zjednodušit na 0. Je to možné, nebo jsem vedle?
↑ ocas123: Asi přesně nevíš co znamená distributivní zákon:
a
.
Tedy to tvoje "roznasobení" a "vytýkaní" je součást distributivního zákona a zaleží jestli jestli jdeš zleva do prava nebo naopak,
To co jsi napsal ty je špatně. Zkus si pravdivostní tabulku a uvidíš (takto si klidně můžeš kontrolovat každý krok pokud si nejsi jistý). Po aplikaci dostaneme:
.
↑ ocas123: Ano, ještě
.
Pomocí pravdivostní tabulky si můžeš zkontrolovat, že formule
je ekvivalentní k originální formuli.
Stránky: 1