Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj.
Řekneme, že mám množinu X a relaci na ní určenou.
Nakreslim si Hasseův diagram. Jak ale určím, respektive matematicky dokáži, že se jedná o svaz, aniž bych dokazoval, že pro všechny dvojice z množiny X existuje supremum a infimum?
Ptám se na to, jak argumentovat, aniž bych musel sáhodlouze vypisovat seznamy suprem a infim.
Děkuji
Ak sa nemýlim (čo je celkom možné ) tak ak je ten poset konečný tak by malo stačiť ukázať, že každá konečná množina má supremum teda, že má najmenší prvok a každá dvojprvková má supremum.
Infimum potom bude supremum dolných ohraničení.
↑ jarrro:
Moc z toho chytrej nejsem, ale to je moje chyba.
Dokázal by si mi vysvětlit, jak z níže uvedeného Hasseova diagramu dokážeš, že se jedná o svaz, aniž bys vypisoval všechna suprema a infima?
Uspořádání je dané dělitelností
↑ jarrro:
Asi už vím,
Pokud je množina dělitelů čísla , která je uspořádaná relací dělitelnosti, potom je svaz.
Takže, pokud budu mít takovouto uspořádanou množinu, potom stačí dokázat, že všechna čísla z množiny dělí největší prvek
Dle obrázku výše by to bylo číslo
Jak toto tvrzení korektně dokáži? Zřejmě to bude tím, že supremum libovolné dvojice je nejmenší společný násobek této dvojice, a infimem bude největší společný dělitel.
Jde něco podobného i u uspořádání relací inkluze?
Na obrázku sú delitele 60tky bez čísla 5.
že najmenší spoločný násobok je horné ohraničenie plynie z toho, že ide o usporiadanie deliteľnosťou a že je to supremum plynie z toho, že je najmenší.
Ak sa nemýlim tak poset deliteľov súčinu k rôznych prvočísel s deliteľnosťou je izomorfný s posetom podmnožín k-prvkovej množiny s inklúziou.
Stránky: 1