Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » Pro člověka je nebezpečný proud, nebo napětí (nebo něco jiného)?

#1 28. 08. 2019 08:21

Anonymystik
Reputace:   45 

Pro člověka je nebezpečný proud, nebo napětí (nebo něco jiného)?

Hledal jsem odpověď na tuto otázku na internetu. Vesměs jsem nacházel odpověď, že primárně proud. Napětí pouze proud může způsobit (záleží na odporu člověka, jeho oblečení, atd.).
--
To sice dává smysl, ale mě spíš přijde, že nebezpečný by pro člověka měl být VÝKON - tj. součin P = U*I. Proud mi jakožto fyz. veličina popisuje množství prošlého náboje za jednotku času, což nějak nevidím, jak by (na logicky bezprostřední úrovni) mělo souviset se zástavou srdce. Naopak u toho výkonu mi přijde, že prostě je pro člověka nebezpečné pumpovat energii, se kterou si neumí poradit.
--
Asi to trochu souvisí s biologií a zajímá mě to...

"Do you love your math more than me?"   "Of course not, dear - I love you much more."   "Then prove it!"   "OK... Let R be the set of all lovable objects..."

#2 28. 08. 2019 08:42

edison
Reputace:   47 

Re: Pro člověka je nebezpečný proud, nebo napětí (nebo něco jiného)?

Ten proud souvisí s prošlými elektrony, ty zase v elektrolytu odpovídají iontům a ty například i řídí činnost srdce. Velké transfery iontů můžou navíc zcela zlikvidovat krvetvorbu (typický úraz DC proudem z troleje).

Ale třeba u vysokofrekvenčních proudů jde o ten výkon. Nijak to nebrní, jen způsobí popáleninu.

#3 31. 08. 2019 12:31

MichalAld
Moderátor
Reputace:   127 

Re: Pro člověka je nebezpečný proud, nebo napětí (nebo něco jiného)?

O tom se diskutuje pořád, a problém je v tom, že těch škodlivých účinků, které průchod elektrického proudu lidským tělem vyvolává je více. Další věc je, že to také závisí na frekvenci - stejnosměrný proud působí jinak než střídavý 50Hz, a vysokofrekvenční proudy zase jinak.

No, v té základní normě na ochranu před elektřinou je takový graf, a krom velikosti proudu je zde také doba. Malý proud může protékat tělem nepřetržitě, větší jen po krátkou dobu.

Napětí není obecně nezávislou veličinou, jeho hodnota je určena proudem a výsledným odporem cesty, kterou proud teče - nebo naopak, proud je určen tím napětím a odporem.

Napětí je důležité z toho důvodu, že dostatečně vysoké napětí dokáže "prorazit" izolační materiály. 24V např. neprorazí ani lidskou kůži, zatímci kilovolty prorazí i izolaci běžných vodičů. Vysoké napětí je schopné prorazit i vrstvu vzuchu o vzdálenosti řádu desítky centimerů.

Kravský ohradník má například napětí 5-10kV, a přitom ti to nijak vážně neublíží.

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » Pro člověka je nebezpečný proud, nebo napětí (nebo něco jiného)?

Zápatí