Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Hledal jsem odpověď na tuto otázku na internetu. Vesměs jsem nacházel odpověď, že primárně proud. Napětí pouze proud může způsobit (záleží na odporu člověka, jeho oblečení, atd.).
--
To sice dává smysl, ale mě spíš přijde, že nebezpečný by pro člověka měl být VÝKON - tj. součin P = U*I. Proud mi jakožto fyz. veličina popisuje množství prošlého náboje za jednotku času, což nějak nevidím, jak by (na logicky bezprostřední úrovni) mělo souviset se zástavou srdce. Naopak u toho výkonu mi přijde, že prostě je pro člověka nebezpečné pumpovat energii, se kterou si neumí poradit.
--
Asi to trochu souvisí s biologií a zajímá mě to...
Ten proud souvisí s prošlými elektrony, ty zase v elektrolytu odpovídají iontům a ty například i řídí činnost srdce. Velké transfery iontů můžou navíc zcela zlikvidovat krvetvorbu (typický úraz DC proudem z troleje).
Ale třeba u vysokofrekvenčních proudů jde o ten výkon. Nijak to nebrní, jen způsobí popáleninu.
O tom se diskutuje pořád, a problém je v tom, že těch škodlivých účinků, které průchod elektrického proudu lidským tělem vyvolává je více. Další věc je, že to také závisí na frekvenci - stejnosměrný proud působí jinak než střídavý 50Hz, a vysokofrekvenční proudy zase jinak.
No, v té základní normě na ochranu před elektřinou je takový graf, a krom velikosti proudu je zde také doba. Malý proud může protékat tělem nepřetržitě, větší jen po krátkou dobu.
Napětí není obecně nezávislou veličinou, jeho hodnota je určena proudem a výsledným odporem cesty, kterou proud teče - nebo naopak, proud je určen tím napětím a odporem.
Napětí je důležité z toho důvodu, že dostatečně vysoké napětí dokáže "prorazit" izolační materiály. 24V např. neprorazí ani lidskou kůži, zatímci kilovolty prorazí i izolaci běžných vodičů. Vysoké napětí je schopné prorazit i vrstvu vzuchu o vzdálenosti řádu desítky centimerů.
Kravský ohradník má například napětí 5-10kV, a přitom ti to nijak vážně neublíží.
Stránky: 1