Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
Obracím se na Vás poměrně s triviálním problémem, a to s pojmenováním velmi lehké sloučeniny.
O to záhadnější mi přijde, že u ostatních sloučenin je to jinak, než tak, jak tvrdí literatura a pan doktor z chemie. Neboť u ostatních, mnohem složitějších a rozvětvenějších sloučenin s násobnými vazbami nemám problém s pojmenováním a určením pořadí subsituentů, ale tady u TAKTO jednoduché sloučeniny zkrátka nechápu, proč tomu tak je. Buď se jedná o chybu, nebo vyjímku z pravidla (?).
Přikládám i screen - obrázek z dané sloučeniny.
Já osobně bych sloučeninu pojmenoval následovně:
3-methyl-1-propylcyklopentan a proč? Neboť i u ostatních vícesubstituovaných a rozvětvených sloučenin má přednost vždy více rozvětvený navázavný zbytek, pakliže se nevyskytuje násobná vazba, jinak by měla přednost vazba před navázaným zbytkem.
Proto ale nechápu, když má být propyl očíslován jako první (1.), protože je více rozvětvený a měl by mít v určování přednost, proč pan doktor a i na internetu je to přesně naopak? Tedy že methyl má číslo 1. a propyl až 3.?
Takže proč 1-methyl-3-propylcyklopentan?
Kde tedy dělám v tak jednoduché sloučenině chybu?
Děkuji Vám!
↑ DavidMath:
Zdravím.
Substituenty se číslují podle abecedního pořadí, nikoliv podle rozvětvenosti. M je v abecedě před P, proto 1-methyl-3-propylcyklopentan.
↑ Bedlasky:
Takže to celé studium mám v hlavě zafixované tak, že nejvíce rozvětvený alkyl nebo zbytek má přednost :D To je dobré, zjistit to po letech...
Je ovšem zvláštní, že většinou to vycházelo právě tak, že první měl číslo nejvíce rozvětvený, až nyní jsem narazil na tuto sloučeninu, která neseděla oběma pravidly zároveň :D
Díky ...