Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#26 08. 09. 2019 12:48

Buli
Zelenáč
Reputace:   

Re: Rýchlosť magnetu v cievke

Našiel by sa niekto kto by mi vedel s týmto pomôcť aspoň poradil aké vzorce použiť?

#27 08. 09. 2019 12:49 Příspěvek uživatele Buli byl skryt uživatelem Buli. Důvod: Opakovanie sa príspevku

#28 08. 09. 2019 15:01

edison
Reputace:   47 

Re: Rýchlosť magnetu v cievke

Všechny relevantní vzorce už tu byly napsány:-)
↑↑ edison:
↑↑ MichalAld:

A k tomu nějaké poznatky:

Z měření mi vyplynulo, že na 2 závity vychází nějakých 10-20 mV při rychlosti 18 mm za 15 ms, tedy 1,2 m/s. Takže dejme tomu 10 mV na m/s.
Přičemž to platí pro magnety prům. 10 mm a cívku cca 13.

Trochu jsem ještě zkoumal video:

Oni tam používají baterku s průměrem 12 mm a magnety asi prům. 15, cívka zas o pár mm větší a na délku mezi magnetama vychází tak 20 závitů, které jsou cca 1,5x delší. Celkem tedy řekněme 15x víc než moje 2 závity, takže tam by takováto napěťová konstanta vyšla 150 mV na m/s.

Protože na videu jim to jede hodně pod 1 m/s, bude hlavní limitující faktor jiný, než takto snadno počitatelné indukované napětí. Bohužel to bude nejspíš záležitost tření a přerušování proudu, což u ručně motané, volně plandající cívky bude dost problém jakkoli exaktně počítat.

Neexaktně s tím něco udělat půjde, ale musel bys stanovit, z jakých parametrů chceš počítat a ten zbytek se pak zahrne do nějaké "přístrojové konstanty". Takže by to mohlo skončit u něčeho jako:

$v=\frac{k}{_{Ri}}$

kde Ri je vnitřní odpor článku

nebo $v=k\cdot I$ kde I je zkratový proud

Pak to můžeme rozpitvat dál, kdy k se bude skládat z k1, k2, k3, ... a ty budou záviset na rozměrech magnetů, průměru cívky, počtu závitů mezi magnetama, magnetickými vlastnostmi baterky, ... a možná třeba zjistíme, že klíčovou roli hraje nějaká mechanická rezonance cívky, která při nějakých rychlostech usnadňuje, nebo naopak komplikuje pohyb.

Zápatí