Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 … 18 19 20 21 22 … 25
Ahoj ↑↑ vanusok:,
Mozes si pozriet #479.
Tu dam jednu cestu k moznemu rieseniu problemu (91) ( i ked som vyssie dal dostatocne indikacie na jeho riesenie).
Pozdravujem,
Pre kontrolu som ukazal jednu cestu k reseniu problemu (91) v #479.
↑ jardofpr:
Ahoj.
Tento příklad jsem našla mezi nevyřešenými ve fóru.
V okolí nuly jsem uvažovala podobně jako ty. V okolí nekonečna ( interval K,nekonečno. ) mi připadá použitelnéDirichletovo kriterium pro konvergenci integrálů t.j. omezená primitivní funkce k sinx, počínaje nějakým x rovno K bude funkce log(x plus1)/xnadruhou klesající a mít nulovou limitu....atd.
Tvůj postup je rychlejší,stačí si na závěr uvědomit per partes.
Díky.
↑ krakonoš:
Ahoj. Poznamka: logaritmus neni potreba integrovat, vime, ze je v okolí nekonečna klesající pro libovolné a ze konverguje pro . Jinymi slovy, potreba integrovat by byla az v hranicnim pripade , ktery s prehledem majorizuje ten zadany.
↑ Bati:
Ahoj
Máš pravdu.To by stačilo,protože je N integrál brán vždy na otevřeném intervalu.
Co se týče pravého okolí nuly resp. mezí integrálu 0,K.,uvažovala jsem podobně jako jardofpr, jedině s tím rozdílem,že v nule lze zadanou funkci spojitě dodefinovat.Pak můžu uvažovat o spojité funkci., která je na uzavřeném intervalu vždy shora i zdola omezená konstantní funkcí a dale lze tedy vytvorit konvergentní majoritní integrál .
Problem (93).
Vysetrite konvergenciu , kde je cela cast z .
↑ jardofpr:
Ahoj.
Já použila podobný postup.Jedině jsem osamostatnila první člen (ln2), pak si spočetla integrál,vytkla společný zlomek, který je vždy roven nebo menší než 1 (pro horni odhad) a u rozdílu primitivních funkcí menšitele položila rovného nule (horní odhad).Dostala jse tedy tutéž výslednou řadu jako ty,tu pak porovnala s konvergentní majorantou 1/ k nadruhou.
A este mame podrobne
Ahoj ↑ krakonoš:,
Kym som lateXoval, si prakticky popisala moje riesenie. 👍
ahoj ↑ vanok:
vanok napsal(a):
LAhoj ↑ jardofpr:,
Pozor ... tvoja posledna rada diverguje. Tak nam to nic neda.
moznoze si len prehliadol mocninu, rada vpravo iste konverguje.
Inak tie riesenia mi pridu vlastne velmi podobne, aj co pise kolegyna.
Stránky: 1 … 18 19 20 21 22 … 25