Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mezi dvěma rovnoběžnými vodivými deskami vzdálenými od sebe 10 cm, z nichž jedna má potenciál 500 V a druhá -500 V, se nachází částice s nábojem 1 μC. Jak velká elektrická síla na ni působí?
Prosím ví někdo, jak to spočítat. Budu moc ráda za jakékoliv rady.
Děkuji
Mám tu další příklad, s kterým si nevím rady. Kdyby někdo věděl šup jsem s tím.
Mezi dvěma vodorovnými kovovými deskami vzdálenými od sebe 1 cm se v homogenním elektrickém poli vznáší olejová kapička o průměru 4μm, jejíž náboj je 5e.Hustota oleje je 920 kg/m3. Jaké je napětí mezi deskami?

Ahoj,
napětí je vlastně rozdíl dvou potenciálů, tzn. kdybys měla třeba 20V a -10V, tak to bude U=20 - (-10) = 30 V.
Pak využiješ toho, že síla je: F=q*E, kde q je náboj v Coulombech a E intenzita (v jednotkách Volt na metr). Když zjistíš tu intenzitu, jakožto podíl napětí a vzdálenosti, neměl by být problém.
A bacha na jednotky!
K druhému příkladu - načrtni si obrázek. Desky jsou vodorovné, takže na kapku působí tíhová síla, zároveň ale elektrická síla směrem proti ní. Objem (respektive průměr) a hustotu máš zadanou kvůli hmotnosti, takže pak s použitím toho, že E = U/d by neměl být taky problém. Viz tady
↑ Bl4ckGh0st:
Děkuji moc, ten první příklad chápu, ale ten druhý ne... Jakou mám u toho druhého příkladů použít hmotnost, popřípadě vzoreček

↑ Lulka:
Síce sa to v zadaní explicitne nepíše, ale tá olejová kvapka má guľový tvar. Na základe daného priemeru teda vieš vypočítať jej objem a následne aj hmotnosť.
Ahoj,
potreboval bych pomoc s jednim prikladem. Porad mi to vychazi nepresne.
Automobil jel tři čtvrtiny celkové doby jízdy rychlostí 90km/h , zbývající dobu jízdy rychlostí 50km/h. Vypočítejte jeho průměrnou rychlost.
dekuji moc za pripadne vypocitany priklad.
p.s.: nevim jak to ma vyjit, ale mne to porad vychazi
128.5 :(