Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 09. 2019 17:20

mulder
Reputace:   

Body ležící na přímce nebo v rovině

Dobrý den,
prosím o radu jak začít počítat tento příklad. Mám zjistit, zda body A,B,C,D leží buď v rovině nebo na přímce. Jak mám postupovat? Zde si nevím rady.
Děkuji za nakopnutí

#2 26. 09. 2019 17:23

vlado_bb
Moderátor
Škola:
Reputace:   144 

Re: Body ležící na přímce nebo v rovině

↑ mulder: Uvazuj o vektoroch $AB, AC, AD$. Co splnaju v jednom a co v druhom pripade?

#3 26. 09. 2019 17:32

mulder
Reputace:   

↑ vlado_bb:Tak třeba v prvním případě mi vyšly tyto vektory
u=(-4,0,-4)
v=(1,-4,-3)
w=(-3,5,2)
V tomto případě mi nepřipadá, že mají nějakou souvislost nebo násobek. Tudíž bych řekl, že leží v rovině

#4 26. 09. 2019 17:56

vlado_bb
Moderátor
Škola:

↑ mulder: Ze nelezia na jednej priamke, je skutocne vidiet na prvy pohlad. Ale na zistenie, ci lezia v jednej rovine, uz treba drobny vypocet.

#5 26. 09. 2019 17:58

mulder
Reputace:   

↑ vlado_bb:Takže u dalších výpočtů to bude stejné. Když to bude nějaký násobek, tak to bude ležet na přímce a pokud ne, tak v rovině, ale ten postup dál neznám. Můžu poprosit o nakopnutí.
Děkuji

#6 26. 09. 2019 18:02

vlado_bb
Moderátor
Škola:

↑ mulder: Nie vzdy musia lezat v jednej rovine. Uvazuj o lineranej zavislosti pripadne nezavislosti tychto troch vektorov.

#7 26. 09. 2019 23:08 Příspěvek uživatele krakonoš byl skryt uživatelem krakonoš.

#8 27. 09. 2019 00:37 — Editoval misaH (27. 09. 2019 00:39)

misaH

↑ krakonoš:

Ahoj.

No - neviem...

Tie tvoje vektory sú vlastne všetky rovnaké a kolmé ku všetkým dvojiciam vektorov...

Osobne by som sa prikláňala k rade od Vlada, myslím, že pre SŠ je jeho postup štandardnejší.

#9 27. 09. 2019 09:15 — Editoval krakonoš (27. 09. 2019 11:26)

krakonoš
Reputace:   34 

↑ misaH:
Vycházela jsem z toho postřehu, že vektorové součiny jednotlivých dvojic vektorů jsou rovnoběžné vektory.
Asi půjde opravdu o tři vektory různoběžné ležící v rovině, protože když si nakreslíš trojúhelník v rovině a v jeho vrcholech vedeš přímky, které jsou kolmé k rovině, budou pak tyto přímky rovnoběžné.
Otázka je, jestli se tato rovnoběžnost projevuje pouze v tomto případu.
U těch mimoběžek se to dost blbě představuje, ale asi docílíš rovnoběžnosti jen dvou příček a už ne té tŕetí.
Moje představa je, že když máš tři mimoběžky p, q, r.
Vezmu rovinu $\varrho $ a umístím ji tak, aby přímka p v ní ležela a přímka q k ní byla kolmá.Příčku těchto dvou mimoběžek , která je kolmá k oběma přímkám označím k. Pak  zvolím příčku l , která je rovnoběžná s k a zároveň opět leží v této rovině, l bude kolmá k přímce p. Sestrojím rovinu $\tau $ tak, aby svírala s rovinou $\varrho $ například 45 stupňů a příčka l ležela v průniku těchto dvou rovin. Nyní mohu sestrojit přímku r, která leží v rovině $\tau $ a zároveň l je opět kolmou příčkou mimoběžek r, p. Když vezmu nyní přímky r, q  a uvažuji rovinu $\alpha $ tak, že přímka r v ní leží a přímka q je k ní kolmá a budu se pokoušet sestrojit třetí příčku m , která bude kolmá ke r, q , nedocílím už rovnoběžnosti s příčkami k, l. Takže se mi zdá, že pokud přímky p, r, q opravdu nemají rovnoběžné směrové vektory, ale mimoběžné, tak nedosáhnu případu vzájemné rovnoběžnosti všech příček navzájem.

tg(x) je funkcí života.Jednou jsi nahoře🗽, podruhé zas dole 🗿.

Zápatí