Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ xy2000:
pokud v A) je napsáno "monotóní",pak je to pitomost. třeba An=n je monotóní a nemá limitu. Nebo to napiš tak aby se to dalo přečíst.B) by podle mě mělo být správně.
↑ xy2000:
Nevím o žádné pojítku mezi 4.derivací a prostosti funkce. A součet derivací sem taky nikdy neviděl. Každopádně bych řek, že 4. derivace obacně u 2D funkcí nic neznačí, takže to nebude pravdivý.
↑ Asinkan:
Já bych nad možností A) ještě pouvažoval. Jinak pokud a_n=n, jak navrhuješ, pak posloupnost má limitu rovnou plus nekonečnu.
Pokud hovoříme o limitě, pak předpokládáme
. Těžko lze předpokládat a obecně dokázat
. Řekl bych, že limita je obecně zažitý výraz pro nějaké číslo z R-limita je tak i definována.
↑ Asinkan:
To, co máš na mysli, je tzv. VLASTNÍ limita posloupnosti.
Mimoto je definována NEVLASTNÍ limita - například takto:
,
.
↑ Rumburak:
Ale tvrzení není o vlastních a nevlastních limitách, ale o limitě- čili otázka zní, co je to limita jako taková. Podívejte se na definici limity. Limita je definována jako vlastní limita. Limita je definována pro konvergentní posloupnosti- ty co nemají limitu a nejsou omezené divergují k +(-) nekonečnu.
↑ Asinkan:
Já to vidím tak, že limita posloupnosti reálných čísel (bez další specifikace) může být dvojího druhu - buďto VLASTNÍ, nebo NEVLASTNÍ.
Je to samozřejmě věcí konvence, podobně jako otázka, zda 0 patří mezi přirozená čísla (v některých učebnicích ano, v jiných ne).
EDIT. Za konvergentní posloupnosti samozřejmě považujeme pouze takové, které mají vlastní limitu, ostatní jsou divergentní
(buďto bez limity a nebo ke své nevlastní limitě).